Осамнаести по реду Међународни фестивал краткометражног филма “Филмски Фронт” одржаће се од 29. октобра до 1. новембра. У складу са околностима насталим услед пандемије COVID-19, организатори су се одлучили да један део програма учине доступним у биоскопској сали, док ће други део бити приказан путем интернет платформе онлине.

18. Филмски фронт

 

 

 

 

Главни програм фестивала који чине Србија/регион и Међународна селекција пратићемо онлине, на званичном сајту фестивала. На тај начин филмови ће бити доступни већем броју гледалаца, с обзиром на то да фестивал има регионални односно међународни карактер. Пратећи програм фестивала публика ће моћи да погледа на великом платну Културног центра Новог Сада, у складу са могућностима и препорукама кризног штаба. Током четири фестивалска дана биће приказана седамдесет три краткометражна филма.

И ове године селектор фестивала Филип Марковиновић није имао нимало лак задатак. По расписаном конкурсу пристигло је скоро 1100 радова из целога света. За две такмичарске селекције селектор је одабрао четрдесет и четири филма. И ове године тежиште фестивала је на регионалној селекцији у којој су заступљени филмови са територије бивше Југославије. У питању је одабир најбољих радова насталих током протекле две године. Међународна селекција, с обзиром на то да има ревијални карактер, доноси филмове који су углавном већ остварили значајне успехе у селекцијама великих фестивала као што су Clermont-Ferrand, Oberhausen, Locarno, Берлински фестивал, Сарајево филм фестивал…

“Када смо се почетком године определили за слоган “Нема наде – само добри филмови” нисмо имали представу у ком правцу ће се ова година развијати. Идеја је била да се бомбастичним слоганом укаже на потребу за директним ангажовањем, јер надати се добром исходу није довољно. Но ова година дала је нашем слогану сасвим нову тежину, а нашем програму сасвим нови контекст. Јер, по природи ствари, филмска продукција захтева неко време и не може (нити треба) да реагује на промене на дневној бази. Пред вама су, зато, парадоксално, филмови из неког сасвим другог времена. Парадоксално јер се ради о прошлогодишњој и овогодишњој продукцији, дакле по датуму сасвим савремени филмови, а опет описују неки свет који је вероватно заувек нестао и мења се управо сада, овог тренутка. Осврт на тренутно стање и филмски одговор на питање шта даље гледаћемо следеће године, надам се живи, здрави, и заједно у биоскопској сали, у неким новим околностима. А какве ће те околности бити зависи само од нас. Стога ове године – нема наде, само добри филмови, а за бољу будућност мораћемо добро да се потрудимо.” Изјавио је Филип Марковиновић, селектор фестивала Филмски Фронт.

“Иако су околности у којима одржавамо фестивал неповољне, и немогуће је постићи атмосферу коју иначе имамо на фестивалу, јер фестивал не чине само филмови већ и контакт публике и аутора, настојали смо да искористимо и извесне предности које онлине формат фестивала доноси. У прилици смо да контактирамо ауторе филмова које иначе не бисмо успели да доведемо као госте фестивала. Након приказаних филмова публика ће тако моћи да прати разговор који ће се водити са ауторима, а моћи ће и да активно учествује у одлучивању о победнику фестивала гласањем за најбољи међународни филм”, истакла је Нина Латиновић, директорка фестивала.

Одлуку о победнику Србија/регион селекције донеће трочлани жири у саставу редитеља Петковић Огњена, редитељке Стојнић Марије и глумца Совиљ Младена. Победника Међународне селекције бира публика. Филмски Фронт ни ове године не одустаје од специјалних програма и пројекција које ће ставити додатан фокус на друштвена кретања. У оквиру програма “Новосадска селекција”, првог фестивалског дана, гледаћемо филмове новосадских аутора. У оквиру “ДокуФронт” селекције биће приказани краткометражни документарни филмови, а “Фронтић” нам доноси анимиране филмове за публику која има између шест и десет година.

Фестивал ће ове године прославити своје пунолетство, а у свет одраслих улази под смелим слоганом “Нема наде само добри филмови”. Фестивал је подржан од стране Града Новог Сада, а улаз на фестивал и праћење програма онлине биће потпуно бесплатно.

Више информација на filmfront.rs.

Leave a comment