Рано устајање може бити права ноћна мора. С друге стране, можете научити да ваша јутра буду полетног устајања и да се будите одморни и радујете дану пред вама.

 

Да ли је то могуће? Наравно, осмислимо план свакодневне организације у мери која је неопходна да се ваше тело и психа одморе. Вашем телу је потребно најмање 8 сати сна, зато немојте га свакодневно исцрпљивати уколико није крајња нужда. Наравно, не може се све испланирати, морате некад дати себи одушка, али кључне су свакодневне формиране навике.

Време за спавање

Ако устајете у 6 часова радним даном, онда до 23 часа будите у кревету. Ако будете ишли на спавање исцрпљени, под стресом, у журби, касно, пуног стомака – ујутру ћете бити као да вас је „воз прегазио“. Почећете безвољно да устајете, аларм ћете одлагати, теже ћете се разбуђивати, бићете мамурни и уморни.

Хидрирајте се одмах након буђења

Ујутру,  добродошла је часа топле воде са лимуном на празан желудац или кашика маслиновог уља са лимуном. Можете одрадити вежбице истезања или тзв. „5 тибетанаца“. Будите организовани ујутру тако што ћете увече успут одредити одевну комбинацију и спремити храну за доручак.

Доручак

Немојте прескакати јутарњи оброк, јер је заиста најважнија дневна енергија. Тек када лепо доручкујете почастите се кафицом. Испијте је без журбе и уживајте у сваком гутљају док у глави вам се роје лепе мисли. Не кажем да је све лепо, већ нека ваш фокус буде на лепом. Вежбајте то.

Физичка активност

Ако вам је посао удаљен око 1км нема разлога да не идете пешице. Посебно је јутарња рекреација здрава – стећи ћете кондицију постепено и бићете фит.

Ако овакве навике постану ваше – ваша јутра биће полетна! Пробајте да се 20 дана овако понашате и осетићете разлику. Будите пажљиви и брижни према свом телу и својој психи – колико ви уложите у њих, толико вам се и још  вишеструко врати. Срећно!

 

Сузана Марјановић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment