Када нешто радимо, битан је однос између уложеног и добијеног. Ако превише радимо, трудимо се а не постижемо сразмеран резултат, јасно је да нисмо ефикасни. Ево неколико савета како то можемо да променимо.

ФОТО Савети за повећање ефикасности на раду

 

  • Обратите пажњу на концентрацију и све оно што претходи доброј концентрацији – довољно сна, здраха исхрана, физичка активност, отпорност на стрес. То свакако утиче и на имунитет и општу психофизичку отпорност организма.

 

  • Размислите о својој мотивацији и интересовању које утиче на вољни фактор и труд који ћемо уложити. Запитајте се да ли радите оно што ви истински желите или који је ваш прави интерес у послу који радите.

 

  • Анализирајте проблеме и тешкоће који се појављују на вашем путу и који су начини да их елиминишете или смањите. Шта је то што вас спутава, успорава, шта вам смета, због чега губите време или улажете вишеструки рад?

 

  • Дефинишите свој циљ – шта је тачно оно што желите и који су приоритети на које ћете се фокусирати. Поглед ка циљу и не дозволите са стране да вам друге ствари одвлаче пажњу и отимају ваше време.

Прочитај ОВДЕ како да правилно дефинишеш циљеве.

  • Јачајте вољу и дисциплину – измерите колико вам је циљ важан и колико сте напора спремни да уложите у његово остварење. Након тога, будите упорни и самодисциплиновани да остварите оно што сте себи „зацртали“. Сами себи сте највећа подршка и највећи ослонац.

Најбољи пример колико је ефикасност битна је, рецимо, када студент падне 5 пута исти  испит. И сваки следећи пут га спрема на исти начин, толеришући све потешкоће и проблеме у учењу на које је навикао и наравно труд је све већи, стрес је све већи – резултат све мањи.

Кључно је направити паузу, анализирати околности, извући закључке и радити на промени корак по корак. Срећно!

Прочитај и савете које даје Брајан Трејси у својој књизи Поједи ту жабу. 

 

Сузана Марјановић

Фото: Unsplash

 

Leave a comment