18. октобра, након неколико година неформалног рада, организовања конференција, преко 50 радионица за децу и младе, уличних акција, и неколико година током којих се активисти трудили да раде раме уз раме са представнциима државних институција, другим организацијама и локалним тимовима на превенцији трговине људима, неформална група Слобода нема цену, постаће формално удружење.

Перформанс Слобода нема цену

 

 

 

 „Након 7 година кроз које смо као неформална група сакупљали искуство и унапређивали знање проценили смо да смо спреми за корак даље и за веће учшће у борби против трговине људима. Кроз едукацију, пре свега младих, будућих професионалаца и професионалки, али и опште јавности, желимо да подигнемо свест наших грађана и грађанки и на тај начин допринесемо да више ни једана особа не буде жртва трговине људима! Симболично, на Европски дан борбе против трговине људима одржаће се оснивачка скупштина на ком ће Неформална група Слобода нема цену постати Удружење грађана – Слобода нема цену“, каже извршна директорка Удружења грађана Слобода нема цену Добрила Марковић.

У сусрет Европском дану борбе против трговине људима, Слобода нема цену организује ВИИИ конференцију о трговини људима која је намењена студентима психологије, социјалног рада, права, медицине и новинарства, са циљем да се унапреди знање оних који ће у будућности бити на првим линијама у борби против трговине људима.

Конференција #НаПрвојЛинији едуковаће студенте, будуће професионалце о кривичном делу трговине људима, његовим облицима, превенцији и поступању у пракси из угла различитих професија који се у свом раду могу сусрести са жртвама или починиоцима.

Сем тога, поводом Европског дана борбе против трговине људима у сарадњи са Опером Срспког народног позоришта Нефромална група „Слобода нема цену“ организују јавну акцију „На првој линији“ у оквиру које ће се премијерно извести јавно читање оригиналне Цросс опере, међународног пројекта Креативне Европе, у којој учествује и Српско народно позориште.

Опера Српског народног позоришта, извешће део оригиналног либрета и композиције Јасмине Митрушић.

Cross опера је међународни пројект у ком поред позоришта иż Модена и Линдза учествује и Срспко народно позориште. Пројекат се састоји у томе да ће свако од ова три позоришта, написати, компоновати и извести по један чин оригиналне опере на заједничку тему: миграције. Овом јавном акцијом Неформална група и Опера Српског народног позоришта желе да скрену пажњу јавности на проблем трговине људима у Србији и пошаљу поруку да свако од нас може да да свој допринос у борби против трговине људима”, објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.


Европска Комисија је 2007. Године прогласила 18. Октобар за Дан борбе против трговине људима. Од тада се у свим земљама чланицама ЕУ организују активности на националном нивоу којим се жели скренути пажња јавности на опасности и последице трговине људима. Догађаји који се организују тим поводом имају велики превентивни значај, јер информишу јавност о овом феномену, који представља један од најтежих облика кршења људских права. Последњих десет година у Србији се овај датум обележава као и у другим земљама Европе – конференцијама, трибинама и другим релевантним активностима које додатно расветљавају проблем пред очима јавности.

 

Leave a comment