Кандида – добар пријатељ лоших навика

Често нисмо ни свесни да лоше навике које су саставни део наше свакодневице могу да изазову прекомерно разможавање гљивице из рода Кандида. Задатак овог текста је да буде ваш водич у спречавању поменутог, али не и у лечењу Кандидијазе – инфекције коју овај паразит изазива.

Извор фотографије: Unsplash

Имунитет је ваше основно оружје

Добар имунитет је основа свега. Начини на које можете да му нарушите равнотежу су различити: стрес, недостатак сна и одмора, лоша исхрана итд… Често вам вртоглави темпо живота намеће приоритете: каријера, обављање кућних послова, улога родитеља и супружника… Али, где сте ту ви? Добра организација дневних обавеза може да вам помогнe да се више посветите своме здрављу!

Уз студирање и младост не иде нужно и нездрав живот

Студентски живот је често пропраћен лошим навикама! Честа појава су учења ноћу уз конзумацију енергетских пића, која су изразити пријатељи ове гљивице, те неквалитетан сан и брза храна. Уколико боље организујете ваше студентске дане, биће времена и за припрему здравог оброка, али и за дремку у време када је то пожељно. Сваки млад човек има свој друштвени живот: изласци, журке и дружења; a где су изласци ту су често и алкохолна пића. Не заборавите да алкохол убија добре бактерије које спречавају размножавање гљивица, те при његовој конзумацији треба да будете умерени. Ова гљивица се преноси и сексуалним путем, те су једини начини заштите од преношења презерватив или апстиненција!

Залогаји којима треба рећи „не“

Веровали или не, банане су велики пријатељи ове гљивице, као и остало слатко воће, а нарочито суво. Избегавати треба и храну богату угљеним хидратима. Бело брашно и шећер су познати по надимку „беле смрти“, па их замените интегрелним, раженим или бадемовим брашном, као и мање слатким воћкама ( цитруси, јабуке, авокадо…).

Ако не можеш да смислиш шта би здрвао могао да припремиш за доручак, ручак или вечеру, прочитај наше предлоге ОВДЕ.

Кандида је упоран непријатељ с којим се можете борити месецима, али и годинама. Сада када сте се упознали са њеним слабостима, лакше ћете је избећи. Увек носите са собом једну битну ставку: боље је спречити него лечити!

Драгана Клашња

Фотографије: Unsplash.com

 

Коментари

Leave a reply