Међународни 18. филмски фестивал Ухвати филм одржаће се од 23-27. септембра од 18h у Културном центру Новог Сада. Као и претходних година, улаз је бесплатан за све посетиоце.

Ухвати филм 18. пут мења перспективу!

18. међународни филмски фестивал Ухвати филм

Фестивал ће свечано бити отворен у среду 23. септембра од 18х перформансом Тање Јосић и Новака Јосић „Прожимање“, након којег следе пројекције два награђена прошлогодишња филма – италијански „Незаборавно“ и шпански „Кревети других“ (пројекције су намењене за старије од 16 година). Специјална гошћа на свечаном отварању биће и Ива Племић Дивјак, овогодишња чланица жирија фестивала Ухвати филм. Она нам право у Нови Сад доноси награду са управо завршеног Сарајево филм фестивала – Награду Срце Сарајева коју је њен филм „Меррy Цхристмас, Yиwу“ освојио као најбољи документарни филм.

Од четвртка 24. до недеље 27. септембра од 18h чекају нас премијерне пројекције краткометражних филмова који мењају перспективе. Од укупно 417 филмова пристиглих на конкурс, стручну селекцију прошло је 30 филмова из 17 земаља света. Неки говоре о уобичајним темама: љубав, људски односи, спорт, плес,свакодневне радости и изазови, … Други пак отварају забрањене и скрајнуте теме: насиље, одбацивања, вишеструка дискриминација. Заједничко им је што не остављају равнодушним и у умовима посетитеља мењају перспективе. Списак свих филмова са описима доступан је ОВДЕ.

Одмах након пројекција филмова, свакодневно нас очекују тематске трибине.

четвртак, 24. септембар: резервисан је за трибину „Уметници који мењају перспективе“, о томе како рад уметника може допринети промени друштвене свести, а уједно и бољем положају особа са инвалидитетом.
петак, 25. септембар: дискутујемо о младима на трибини „Млади који мењају перспективе“. Са нама ће разговарати чланице Клуба студената Специјалне рехабилитације и едукације Медицинског факултета Нови Сад. Оне ће објаснити своје мотиве за одабир професије и како своје теоријско знање претварају у практични рад. У заједничкој разговору са публиком, доћи ћемо до одговара – да ли млади данас заиста руше предрасуде?
субота, 26. септембар: говоримо о нашим драгим волонтерима – „Волонтери који мењају перспективе“. Колико је важно на једном оваквом Фестивалу имати сјајну младу екипу, спремну да помогне у сваком тренутку?
недеља, 27. септембар: затварамо 18. поглавље Ухвати филм фестивала причом о „Фестивалу који мења перспективе“. Ухвати филм фестивалу. Да ли смо и како мењали перспективе свих ових година? Које успомене са Ухвати филм фестивала су нам најдраже?
Целокупан програм Фестивала по данима доступан је ОВДЕ.

Фестивал је приступачан глувима – говорни сегменти ће се преводити на знаковни језик, а филмови су титловани. Фестивал ће се одржати у складу са поштовањем свих епидемолошких мера које је прописала Република Србија, зарад сузбијања епидемије вируса цовид-19.

Ухвати филм једини је регионални филмски Фестивал о инвалидности. Већ 18. годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнаса; од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге Спирит; од 2017. у Бањој Луци под вођством Хуманитарне организацијеПартнер и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице. Одржава се широм региона са јединственим циљем: информисања јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа са инвалидитетом, чиме се утиче на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота.

Фестивал се реализују у оквиру Калеидоскопа културе, једног од највећих програмских лукова пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“. Овогодишње издање подржали су: Градска управа за културу Града Новог Сада, Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Ерсте банка Србије.

Извор: Najstudent.com

 

Leave a comment