Рад од куће је у доба епидемије вируса, највише дошао до изражаја и тада смо имали прилику да сагледамо његове и добре и лоше стране. У доба кад је дигитализација постављена као приоритет, она се појавила изненада и као нужна потреба. Некоме одговара овакав начин рада и брзо су се прилагодили, док другима представља потешкоћу. Које су то предности а које мане онлајн начина рада?

ФОТО Да ли ти одговара онлајн рад или рад у канцу?

Рад од куће доноси са собом конфор рада у својој соби, у опуштеној одећи и атмосфери. Не морате да журите, да се спремате, шминкате, идете превозом па морате да устајете раније, журите да стигнете на време и тако даље. У том смислу штедите и време и новац.

Са друге стране, губите контакте са колегама, јутарње рутине спремања, мање се крећете, нисте одмах информисани са дешавањима. Самим тим, мање сте у току пословних и међуљудских дешавања, што у зависности од врсте посла може представљати значај фактор. 

Рад у канцеларији са собом доноси осећај промене – обавили сте свакодневне обавезне припреме ујутру, променили сте окружење, искомбиновали сте дневни стајлинг и пијете кафу са колегама на паузи. Са друге стране, плаћате превоз, губите време при доласку и одласка, кошта вас гардероба која се хаба и шминка која се троши, дете и кућног љубимца мора неко да вам чува и слично.

Такође, радно време које је потребно контролисати у смислу ефективног радног утрошка није лако, ни код рада код куће ни код рада у канцеларији. Док на послу можете имати странке, клијенте, разговоре са колегама које не можете стриктно испланирати или ограничити, код куће можете, такође увек има неког кућног посла који вам неодложно  може “запасти” у рад баш у току радног времена које је флексибилније. 

Рад на даљину као и рад у оffice, има своје мане и предности. Свакако да је дигатализација општи приоритет и да ће тако бити и у будућности, тако да је најбоље пронаћи баланс између овде два начина рада. Треба водити рачуна и о природи посла, неком послу одговара онлајн рад, док други захтева уживо рад, присуство  и непосредан однос са људима.

Пронаћи своју меру –  прати дигитализацију и с времена на време попиј кафу са колегама. 

Сузана Марјановић

 

Leave a comment