Етерична уља се примењују  у медицини,  производњи  сапуна, козметике, парфема, у прехрамбеној индустрији, у кулинарству.  Имају лековито, енергетско, терапеутско дејство и веома широко поље примене.

ФОТО Најдивнија поља лаванде!

Многе ароматичне биљке попут жалфије и нане, користе се као лековите биљке или као зачинске биљке  као што је оригано. Постоји етерично уље: босиљка, цимета, сандаловине, бора, жалфије, еукалиптуса, мандарине, тамјана, нане, кедра, чемпреса и тако даље.

Користе се етерична уља у аромалампама, за инхалирање, додају се  у купке и сауне, креме, наносе се  кожу – иза уха и на зглоб руке.

Моје омиљено етерично уље је уље лаванде.

Назив биљке потиче од римске ријечи лаваре  – купати, када су је стари Римљани  додавали у мирисне купке или воду код прања веша.

Легенде кажу да је Клеопатра  мирисом лаванде успела да заведе римског императора Цезара као и Марка Антонија. Чаробна биљка медитерана љубичасто-плаве боје је добра и за убоде инсеката, опекотинe, акнe, реуму, умор, мигрене, депресију и тако даље где као лековита биљека постаје позната тек у средњем веку.

Изабери своје етерично уље и нека твоја мирисна аура доминира. Нека твој напријатнији мирис релаксира, опушта и заводи и тебе и околину необичним мирисним нотама. 

Сузана Марјановић

Leave a comment