У четвртак, 17. септембра, у 20 сати у Музеју Војводине отвара се изложба под називом Крзно, ауторке Марије Ердељи.

У истраживачко концептуалном раду ауторке Марије Ердељи представљена је композиција великих размера, са циљем који је усмерен чистим ликовним вредностима. Тема рада није уобичајена, наводи човека на размишљање и приказује реалност савременог друштва.

Драматика радова постигнута је мајсторском употребом светлости и сенке уз снажну гестикулацију тела модела. Резултат изазива снажан субјективан утисак и подстиче на истраживање унутрашњег духовног стања, које доводи до драме људске фигуре.

Рад скреће пажњу на важност очувања екосистема и заштиту животињских врста  које изумиру или су угрожене, а део су крзнених украса. Рад нас такође наводи да прихватимо да смо део природе, да од ње зависимо и да сви њени становници имају једнака права на живот, да сви као и људи осећају бол, патњу, љубав, радост… Доживљај овог рада не треба да буде искључиво субјективан доживљај самог аутора, већ треба да пробуди личну емоцију и емпатију код публике.

Изложбу је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Носилац пројекта: Удружење Медија Портал. Пријатељи изложбе: ОПЕНСВојвођански магазинТочионица ПабNew Now ProjectCristonati CoutureBrauhaus Novi Sad и Музеј Војводине.

Извор: Музеј Војводине

Leave a comment