Завршница свечаног отварања трећег Калеидоскопа културе одржана је синоћ испред Чешког магацина у Новом Саду медијским оперским спектаклом. 

 

Након скоро 170 година од премијере у Венецији, опера „Риголето“ први пут ће бити изведена на отвореном у Новом Саду уз специјалну видео пројекцију на фасади дугој 50 метара.  

„Простор Чешког магацина, близина реке, стање у коме се та зграда данас налази, њена првобитна намена, пружају једну потпуно нову узбудљиву визуру за публику, али и за извођаче. Ми осећамо да радимо потпуно нову представу. Уз помоћ видео пројекције моћи ћемо да изразимо ствари које никада не бисте могли да имате у класичном позоришту, то јест да се рецимо фасада једне палате сруши пред вама. У овој ситуацији ми то можемо да изведемо“, рекао је редитељ Александар Николић.  

Управо се кроз тај мултимедијални спектакл најбоље огледа овогодишња идеја Калеидоскопа културе, а то је очување и промоција наслеђа кроз модерни израз. Опера је изведена под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика, а урађена је у копродукцији са најстаријим српским театром, Српским народних позориштем.  

На почетку Калеидоскопа културе – архитектурa    

Четири дана свечаног отварања заправо је почетак прве од пет недеља програма, која се бави архитектуром, да би наредне четири недеље обележиле књижевност, извођачка, визуелна и примењена уметност, кроз бројне програме широм Новог Сада. У својој завршници, недеља архитектуре  доноси две стручне трибине.  

Тема архитектуре започета је још кроз свечано отварање изложбом „Велики Лиман: Наративи наслеђеног простора“, ПДП конференције. Изложба је обухватила материјалну и нематеријалну баштину фабрике Браћа Крамер, односно „Петар Драпшин“, која је најснажније одредила идентитет тог простора. Изложбу је могуће погледати још данас, широм простора некадашњег Великог Лимана, док ће завршница бити истоимена трибина, заказана за данас, 8. септембар од 20 часова испред Културне станице ОПЕНС. Кроз трибину биће представљени скривени наративи некадашњег Великог Лимана, чији простор данас пролази кроз трансформацију и добија нову намену. О тој теми причаће историчар Александар Вранић из Архива града Новог Сада, академски вајар Петар Мирковић, фотограф Предраг Узелац, архитекта Душан Стевановић и директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић. 

Већ 9. септембра, од 19 часова, у оквиру недеље архитектуре, биће организована трибина о пројекту „Нова места“ који је покренула Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“. Трибина ће се десити управо на једном од нових места које је уређено ове године, на иницијативу Центра за мултидисциплинарна истраживања и комуникацију, у дворишту улице Партизанских база (Ново насеље). Како је пројекат „Нова места – Микрогрантинг“ за уређење малих јавних површина у граду и „Зони 021“ покренут са идејом укључивања локалне заједнице у уређење јавних простораподизања капацитета грађана и заједничког рада, тема стручне трибине је значај тог пројекта за грађане Новог Сада и околине и досадашњи резултати. О тој теми разговараће председник Друштва архитеката Новог Сада, Миљан Цвијетић, који је у комисији за одабир пројеката „Нова места – Микрогрантинг“, Јована Јарић испред Центра за мултидисциплинарна истраживања и комуникацију и Сања Вујиновић, суграђанка која живи у кварту чија је околина уређена управо кроз пројекат „Нова места – Микрогрантинг“. 

Током трећег Калеидоскопа културе поштују се све препоручене епидемиолошке мере. У сваком моменту контролише се максималан број посетилаца на догађајимa, што је тренутно 500 људи на отвореном. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Организатори моле све посетиоце ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима да се придржавају свих мера.  

 

Калеидоскоп културе почео је 4. септембра и траје до 9. октобра. Након четири дана свечаног отварања која су обележили позоришне представе, филмови, изложбе, звучне и визуелне инсталције и перформанси, о чему можете читати овде, програми ће бити представљени широм Новог Сада.

Сатницу и детаљне информације о програмима можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе.  

Извор: Нови Сад 2021

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment