Отворен трећи Калеидоскоп културе

Трећи Калеидоскоп културе отворен је у петак, 4. септембра, у Кинеској четврти у Новом Саду. 

Сама церемонија свечаног отварања почела је аудио – визуелним спектаклом, који кроз спајање различитих линија сценског дизајна, попут дизајна светла и видеа, за који је задужен Изванредни Боб (Incredible Bok), сценографског решења, чији су аутори сценски дизајнери Милица Стојшић и Александра Татић, као и композиције коју потписује новосадски техно продуцент Лаг, најављује Калеидоскоп културе као простор за настанак уметности кроз културу заједништва.

Премијерно је приказана и кинетичка инсталација „Wirefull“ уметничког колектива Каркатаг, креирана у односу на простор некадашњег великог Лимана, 

Свечано отварање обухвата бројне изложбе, представе, пројекције филмова, као и уметничке, визуелне и звучне инсталације.

Позоришне представе у оквиру церемоније отварања Калеидоскопа културе

Након церемоније свечаног отварања, 4. септембра, на главној позоришној бини у оквиру некадашњег Великог Лимана, публика је гледала представу „Ана Франк“, Шабачког позоришта, која ће почети у 21 сат. 

Визуелна уметност Калеидоскопа културе кроз четири изложбе

Публика је имала прилику да се кроз изложбу Отворени атеље упозна са радовима уметника који варирају од брзих, колоритно вибрантних карикатура Тадије Јањичића, преко тамних и сивих урбаних кадрова Петра Мирковића, до хиперреализма Бориса Лукића, уметника из некадашње „Кинеске четврти“.

Истог дана, отворена је и  изложба ПДП конференције „Лиман велики: Наративи наслеђеног простора“ која приказује индустријску прошлост некадашњег Великог Лимана, фокусирајући се на материјалну и нематеријалну баштину фабрике Браћа Крамер, односно Петар Драпшин, која је најснажније одредила идентитет овог простора.

Бојан Ђуришић, кроз своју изложбу „Приче из радионице“ и 15 фотографија приказао је апстрактне текстуре и призоре зидова, врата, и радних површина из ентеријера и екстеријера овог дистрикта. Такође, отворена је и изложба радова студената Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду, кроз коју су они дали своје виђење везе између културолошко-историјског контекста који овај кварт пружа и његове будућности. Изложбе ће бити отворене за посетиоце од 4. до 7. септембра од 12 до 23 сата.

Филмски фестивал „Обнова“ и филмска радионица „Аналогоиди против Дигиталмена“

У оквиру првог „Обнова филм феста“, публика има прилику да погледа филмове домаће и стране продукције на три сцене. Првог дана отварања на Главној сцени приказан је филм „Посебан третман“.

Детаљан програм трећег Калеидоскопа културе са сатницом можете да  погледате ОВДЕ.

 

Извор: Нови Сад 2021

Фотографије: Марија Ердељи

Коментари

Leave a reply