Четврти пут у Србији се организује Међународни фестивал краткометражних филмова (играни, документарни и анимирани) посвећених ромској теми – ФРОМ, који ће бити
одржан од 28. до 30. августа у State of art (Држави уметности) у Малом Иђошу.

Филмски фестивал Фром

Селектор овогодишњег фестивала редитељ Филип Марковиновић од многобројних пристиглих филмова из целог света одабрао је једанаест филмова који ће се у два фестивалска дана такмичити за награду State of art-а. Он каже да селекција није могла пуно да побегне клишеа о овој мањинској заједници – тежак социјални положај, значај образовања, проблем раног склапања бракова као и културолошких разлика које се на овај или онај начин превазилазе.

Ипак, неколико филмова су потпуна супротност – свет Рома приказују као бајковиту паралелну димензију у којој владају магија и апсолутна слобода. А ту су и урбане приче у којима су Роми саставни део шире заједнице и светских трендова, док се у форми кратких радионичких
филмова приказују радови које су снимили сами Роми и који нуде поглед „изнутра“ на живот младих и теме које њих занимају.
Првог фестивалског дана у 20. сати свечано ће бити отворен филмски фестивал, потом ће публика бити у прилици да погледа филм у оff програму „ Где је дом “ редитеља Саше Перића. Ове године председник државе уметности у другом мандату је господин Драгомир Зупанц.

До сада су подршку дали а и учествовали у раду фестивала господа Слободан Шијан, Горан Паскаљевиц, Јанко Баљак, Силард Антал као и Горчин Стојановић и многи други истакнути редитељи. Другог дана фестивала, у суботу у 20 часова, такмичарски део програма ће отворити госпођа Драгана Милошевић, покрајинска
секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АПВ.
Трећег дана фестивала у исто време на програму је Такмичарска селекција 2 , а у поноћ ће бити проглашен победник ФРОМ-а.

Награду ће доделити оснивач и директор фестивала, мултимедијални уметник др Зоран Таировић. Овогодишњи жири фестивала чине Иван Велисављевић, филмски критичар, Драгомир Зупанц, редитељ и Милан Милосављевић такође редитељ, који ће бити и председник жирија.
Велику захвалност  “State of art” дугује Општини Мали Иђош, покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе са верским заједницама АПВ, господину Илији Татићу, директору Фестивала Европског филма на Палићу као и господину Борису Постовнику директору ДКСГ.

Leave a comment