Како све више читамо и слушамо о потреби опште дигитализације, све више сазнајемо које су то нове административне услуге које  можемо завршити електронски. У доба ванредног стања услед појаве корона вируса, па надаље, из безбедносних разлога, појачала се и потреба свих нас да што више обавеза завршимо електронски, да што више комуницирамо, радимо или учимо на даљину. 

ФОТО: Распитајте се које услуге можете да обавите онлајн?

Да ли сте чули за портал еБеба? Када принова стигне на свет, не морамо више да чекамо на шалтерима, прикупљамо, фотокопирамо документа, плаћамо таксе око административних обавеза баш у време када имамо пречих послова око новорођенчета. Упис бебе у матичне књиге рођених, упис у књигу држављанства, упис за здравствено осгирурање, пријава пребивалишта, подношење захтева за родитељски додатак –  могу се обавити онлине још из болнице. Више о томе сазнајте овде.

Да ли сте чули да можете електонски да закажете термин за тестирање и да упишете свог ђака првака у школу? Сем тога, није потребно више да сами прибављате документа која школа може да прибави по службеној дужности од другог органа. Више о томе сазнајте овде. 

На Порталу еУправа омогућен је недавно и електронски упис деце у средњу школу. Више о томе потражите овде.

Да ли сте чули да су у  многим општинама успостављена јединствена управна места која омогућавају да на једном месту обавимо више  административних услуга, у својству грађанима или представника компаније. Више о томе прочитај oвде.

На интернету увек можете потражити информације о томе да ли можете одређену услугу обавити електронски. Како дигитализација напредује, све више услуга је могуће обавити на даљину, што нам помаже код уштеде времена и новца. Не морамо да одлазимо на шалтер, да чекамо на ред, да плаћамо таксе, већ можемо из своје фотеље завршити многе обавезе. Информишите се како можете у пар кликова да завршите што више обавеза,  уштедите време и новац, истовремено сазнате нешто ново и вишеструко корисно. Срећно! 

Сузана Марјановић

Leave a comment