Када говоримо о најопаснијим  расама паса, најпре полазимо од тога да они могу бити потенцијално опасни, док правилним одгојем, тренингом и социјализацијом  – то неће бити њихова одлика. Ради се о расама који захтевају искусне, ауторитативне власнике, дресинг, тренинг и адекватан контакт са другим животињама и људима.

ФОТО – приватна архива. Аргентинска дога и амерички стафорд се играју

Моја листа 5 условно речено најопаснијих раса паса, на основу личног утиска,  била би следећа:

  • Пит бул је снажан, мишићав, борбен пас, издржљив и темпераментан. Агилан је и одаје утисак моћи и снаге. Може постати веома нежан и мирољубив уз правилан одгој. 
  • Доберман је веома грациозан, интелигентан чувар који захтева социјализацију како не би био агресиван. Веома је одан господару и напада у случају да осети опасност која прети господару. Делује неустрашиво и челичног је карактера, стабилан по природи. 
  • Аргентинска дога брзо учи, сјајног њуха, потребан им је искусан и стрпљив власник који ће их покорити, не кажњавати већ награђивати. Сјајни су ловци и водичи слепих. Веома су крупни али мирног темперамента. Из свог искуства са новим псом ове врсте могу закључити на почетку да је неустрашивог изгледа, велике снаге, али мирног темперамента. У игри са америчким стафордима, две женке једног мужјака ове расе у игри надмудре али се лепо слажу. Веома пуно трче, јуре се и играју.
  • Амерички стафорд захтева ауторитативног власника који ће му посветити пажњу за шта ће пас узвратити великом оданошћу. Има незгодан темперамент али добру нарав. Веома је миран и није агресиван нити нападан у игри. Из личног искуста, имајући искуство са два америчка стафорда у дворишту, могу рећи да су питоми као бубице. Много већи проблем је пас који је мешавина ове расе и сеоског пса који није расан. Није било могуће социјализовати га и показивао је агресивност иако је одрастао са расним псима уз исти одгој и услове.
  • Немачки овчар  је најбољи чувар, пун самопоздања и храбрости. Има величанствено држање, велику бистрину којом  одлично тумачи гестакулацију рукама приликом дресура. Доминантни су али у суштини мирољубиви уколико се правилно одгајају. Веома честа појава је да их можете срести у сеоеским домаћиствима које чувају и где су омиљени љубимци у дворишту.

Правилним одгојем, адекватном социјализацијом  са околином, са другим псима и са људима, расни пси неће бити агресивни и опасни, већ одани чувари и још бољи љубимци. Такође треба обратити пажњу и на шетњу и истрчавање,  пажњу у игри,  бригу о здрављу и исхрани. Расан пас захтева различита улагања која се вишеструко исплате. Ви добро размислите и одлучите каквог пса желите,  можете стећи невероватног пријатеља. Срећно! 

Leave a comment