Пројекат „Уметници. Сад!” за јачање новосадске уметничке сцене прошле недеље обележили су изложбе, предавања, представе и књижевно – музички перформанс. Свакодневно, онлајн, путем Фејсбук страница културних станица, публика је уживала у разноврсним пројектима који су добили средства на Јавном позиву локалним уметницима Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Да ли те занимају културни догађаји?

Изложба „Арт Бодy Арт – Релације тела” од 11. до 17. августа у Свилари

У уторак, 11. августа у Свилари биће отворена изложба „Арт Бодy Арт – Релације тела” у организацији СУЛУВ-а, која се реализује кроз програм Нових уметничких пракси СМИЦ. Изложба представља уводни догађај/изложбу пројекта Арт Бодy Арт који је планиран кроз више активности, а на њој ће се представити аутори млађе генерације, студенти чији радови одговарају на тему тела као покретне форме. Подржавајући уметничке изразе који заступају експериментални приступ у уметничком делу, пројекат отвара полје за медијске инсталације и просторна решења који на цилјан начин преносе комплексне садржаје и омогућавају да се информације доживе. Истовремено, подстиче се и критичко сагледавање покретачке улоге технологије у настајању нових уметничких форми. Отварање изложбе заинтересовани могу да погледају 11. августа у 20 часова путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

Реситал Ирене Јосифоске и Александра Ђермановића у четвртак у Свилари

Челисткиња Ирена Јосифоска и пијаниста Александар Ђермановић наступиће у четвртак, 13. августа, у 19 сати у Културној станици Свилара. Заједно сарађују већ неколико година, држали су реситале у Енглеској, на „Котор Арт” фестивалу у Котору, али се новосадској публици још увек нису представили као дует. Након вишемесечне паузе, због епидемиолошких околности, сада ће коначно заједно засвирати и то у свом граду и пред својом публиком. Концерт ће моћи да се испрати путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

Пројекат „75.000 – Вредност уметничког дела” у петак на платоу Свиларе

Пројекат који за основну идеју користи услове конкурса, понуђене заинтересованим уметницима и који преиспитује вредност појединачног уметничког дела у контексту услова у којима уметници живе, стварају и делују јесте пројекат „75.000 – Вредност уметничког дела”, аутора Луке Кулића. Овај пројекат биће представљен у петак, 14. августа од 20.30, на платоу испред Културне станице Свилара, тик уз скулптуру чији је Кулић један од аутора. Значај овог дела се огледа у чињеници да је вредност уметничког дела недовољно дефинисана и јасна, не само друштву и појединцима, већ често и самим уметницима. Представљање овог пројекта публика ће пратити путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

У суботу „Клиника фест” у Еђшегу

Фестивал осмишљен као иновативна платформа која ће омогућити алтернативним уметницима из Новог Сада да представе свој рад јесте „Клиника фест”. Замишљен као вишечасовна емисија, „Клиника фест” биће одржан 15. августа у Културној станици Еђшег и обухватиће музички програм, панел дискусије, као и трибине. Почиње у 18 сати, а програм пратите путем Јутјуб канала Клиника.

Прошле недеље у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” публика је имала прилику да погледа изложбу „Ентеринг Валхала”, аутора Гојка Дутине, Бојана Дојкића и Филипа Марковиновића, као и изложбу „Изолација, Клиса”, Андреја Хложана. Такође, одржано је и предавање „Водич кроз грајндкор супкултуру” историчара Жарка Гладића, као и представа „Папа Јована” редитељке Лее Јевтић, у продукцији Николе Милорадовића. Публика је уживала и у књижевно-музичком перформансу „Јај некем… сзерелем!” односно „Тешко мени… љубав!”, глумаца Емине Елор, Јудит Ласло, Роберта Ожвара и Бенцеа Салаиа, док је најављени пројекат Кликник одложен за 21. август.

Идеје пројекта „Уметници. Сад!” јесу јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је Меркатор С.

Сви програми у наредном периоду биће реализовани у складу са епидемиолошком ситуацијом и прописаним мерама.

Leave a comment