Трибина Да ли дишемо исти ваздух?

У четвртак, 6. августа од 18h у Омладинском центру ЦК13 ће се одржати трибина:

Да ли дишемо исти ваздух?

Да ли те занима ова трибина ?

Омладински центар ЦК13 позива све заинтересоване на трибину под називом “Да ли дишемо исти ваздух?” о проблему загађења животне средине на актуелном примеру Зрењанина. Трибина ће се одржати у дворишту Црне куће, а број места ће бити ограничен због епидемиолошке ситуације.

Споразум о изградњи фабрике гума кинеске компаније “Схандонг Линглонг” у Зрењанину потписан је пре две године, уз церемонију којој присуствовао и председник Србије Александар Вучић. Планирано је да изградња фабрике званично започне у априлу 2019. и да се одвија у три фазе, при чему би последња фаза била окончана у марту 2025. године.

Овај помпезно најављивани пројекат одмах је изазвао контроверзе јер од самог почетка нису постојале кредибилне процене о утицају на заштиту животне средине, што је само још један у низу примера где се економија ставља испред екологије и здравља људи. Заобилажењем прописа покушава се изградња гигантске фабрике аутомобилских гума, у непосредној близини природног резревата Царска бара. Додатно је проблематично то што се ради о Зрењанину, граду који већ годинама има проблем са смардом из кафилерије “Прекон”, међутим обим производње гума коју компанија Линглонг планира говори да то неће бити само локални проблем.

У претходних годину дана се у оквиру прве фазе већ приступило изградњи километарског зида ограде око будуће фабрике, на основу грађевинске дозволе и решења којим се одобрава почетак радова, издатог од Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, где се наводи да се ограда не налази на листи објеката за које је потребна студија о утицају на животну средину. Након тога, уследила је друга фаза изградње ”комплекса објеката за пословање у слободној зони”, где такође није тражена студија, како би се без проблема дошло до постојеће треће фазе, која подразумева изградњу ”комплекса објеката производних погона за производњу пнеуматика са пратећом инфраструктуром”.

Градска управа Града Зрењанина је поступак одлучивања о потреби процене утицаја за помоћне објекте започела током ванредног стања, ускратила грађанима могућност увида у документацију у просторијама надлежног органа, а затим, без икаквог утемељења у прописима, обуставила поступак одлучивања, при томе одбацивши 215 примедби грађана „јер су неосноване“. На тај начин локална власт у Зрењанину је инвеститору омогућила да супротно прописима настави реализацију пројекта, а грађанима ускратила право на жалбу, јер учеснике у јавном увиду није ни обавестила о исходу поступка.

На трибини ће бити речи о томе шта све није у складу са законом од самог почетка изградње фабрике гума и који су кораци поводом тога већ предузети. Разговараће се и о механизмима укључивања јавности у процесе доношења одлука који грађанима стоје на располагању, са посебним освртом на скорашњу јавну расправу о Студији процене утицаја на животну средину. Трибина ће бити и својеврсни увод у кампању ширења видљивости проблема везаних за ову инвестицију.

На трибини ће говорити Јован Рајић и Мирко Поповић из организације “РЕРИ”, затим активисткиња Зорица Радишић, као и Душан Кокот из Грађанског преокрета из Зрењанина, док је модераторка Рената Еремић из Зрењанинске Омладинске Развојне Организације.

Коментари

Leave a reply