О херојима и херојству – Како помоћи заједници у време кризе

„Најбољи потез овог олимпијског турнира, људи моји, да ли је ово могуће?!“

Они су хероји

Ове речи легендарног спортског коментатора Душка Кораћа одзвањале су једног раног октобарског јутра 2000. године, када је Владимир Грбић прескочио рекламе како би вратио лопту у терен, да би онда изблокирао напад руских одбојкаша. Вероватно кључни потез у изненађујућој победи југословенске репрезентације, већ веома популарног Вању погурао је до статуса спортског хероја.
Од тог подвига можда је прошло готово две деценије, али и даље, прича о старијем од браће Грбић добро је позната и старијим и млађим генерацијама. Владимир и данас помаже заједници својим мотивационим говорима, и прави је саговорник за вебинар ЕУ инфо центра, на којем ћемо говорити о херојима. Можда ћемо баш ту чути шта нам је потребно да „пређемо преко линије“.

И док спортски успеси увек завреде пажњу, многи подвизи током борбе против пандмије ЦОВИД-19 нису дошли до опште јавности. Зато је Делегација Европске уније у Србији одличила да кроз конкурс „Они су хероји“ награди 15 хероја који су помогли својим заједницама када је то било најпотребније.
Пристигло је више од 100 пријава, а најбоље су изабрали посетиоци сајта онисухероји.рс. Победници ће добити по две карте за било коју дестинацију у ЕУ, у партнерству са компанијом Аир Србија, а ваучери ће им симболично бити додељени током вебинара.
На догађају, који ће се одржати у четвртак, 30. јула од 18 часова (пренос можете пратити на ФБ страници ЕУ у Србији), учествоваће два награђена хероја, новинар из Новог Пазара Александар Нићифоровић и лекар из Свилајинца Векослав Зекић. Од њих, гледаоци ће моћи да чују шта их је инспирисало да издрже тешку битку са пандемијом и који су били највећи изазови.
Хуманост је још увек на цени, то је закључак рада ванредне професорке Филозофског факултета у Новом Саду др Бојане Динић. Бојана ће нам пренети више детаља о појединостима њеног истраживање, и како је наше друштво одговорило на потребу за солидарношћу током пандемије.
За вебинар можете да се пријавити на овом линку. До четвртка, размислите о томе ко је ваш херој и смислите занимљива питања за наше учеснике, а моћи ћете да их упутите у коментарима током преноса догађаја.

Leave a comment