Захуктај се!

Идеја иде лако – само реци како

“Локомотива” је локални омладински програм за оснаживање младих за активно укључивање у друштвени живот. Ми смо екипа активних и искусних младих из различитих организација из Новог Сада и околине који ће вам пружити подршку и помоћ у реализацији ваших идеја!

Конкурс за реализацију омладинских идеја – Локомотива 2020

Конкурс за реализацију 

Ко? (Закачи се, прикључи се!)
Ти и твоја екипа из краја, другарица са факултета, другар са фудбала, пас Ђура, комшија Јовица или ко год мислиш да може да допринесе, ако имате између 18 и 30 година и ако живите на територији Града Новог Сада (Нови Сад, Петроварадин, Сремска Каменица, Футог, Ветерник, Каћ, Руменка, Ковиљ, Кисач, Буковац, Будисава, Бегеч, Ченеј, Степановићево, Лединци и Стари Лединци), можете бити чланови и чланице тима. Како би то био тим, потребно је да вас буде најмање двоје. Тада постајете неформална група и дружење може да почне.

Шта? (Идеја иде лако – само реци како)
Као што сте могли да наслутите, ове године “ЛОКОМОТИВА” има своје специјално издање и бавиће се само темама из једне области а то је – РОДНА РАВНОПРАВНОСТ. Кроз четири претходна циклуса, у којима су 44 групе спровеле више од 110 различитих активности, издвојила су се и нека важна питања о којима треба промишљати и о којима сигурно и ви имате шта да кажете!

Родна равноправност значи да жене и мушкарци, девојчице и дечаци, уживају иста права, ресурсе, могућности и заштиту. Родна равноправност је једно од најважнијих начела људских права. Ипак, родна неравноправност још увек је врло присутна – не као неко изоловано питање, већ проблем на који наилазимо у свим сферама живота.

Ваша идеја може бити било шта – радионица, трибина, изложба, улична акција, едукација, концерт, перформанс, спортска или креативна активност која ће на занимљив начин ваше вршњаке подстаћи да размишљају о:

  • родним стереотипима (друштвене норме за мушкарце и жене које ограничавају њихове жеље, изборе и слободу),
  • неједнаком учешћу жена и мушкараца у различитим секторима привреде, у науци, образовању, политици, култури,
  • о томе да ли је родна не/равноправност видљива у медијима или у језику (зашто је великом броју особа тешко да изговоре “научница”, али не “изломе језик” када желе да спомену продавачицу, чистачицу, секретарицу),
  • о родној неједнакости и родно заснованом насиљу у партнерским односима,
  • родним стереотипима на интернету, на друштвеним мрежама и популарној култури,
  • о родној неједнакости са којом сте се сусрели у школи, на факултету, на радном месту,
  • родним улогама у породици и родитељству
  • о свим другим „горућим“ питањима коју су за вас значајна када се говори о родној равноправности у вашој локалној заједници.

Битно је да сте то осмислили баш ви и да желите, уз нашу помоћ и подршку, да активност реализујете на територији Новог Сада, Петроварадина или поменутих приградских насеља. Уколико нам се ваша идеја допадне и буде међу онима које одаберемо, обезбедићемо вам све што вам је потребно за њено успешно спровођење, менторску подршку из нашег Локомотива тима и једно сјајно ново искуство!

До када све то? (Воз креће са перона 9 и ¾, други колосек!)
Конкурс је отворен од 13. јула 2020. године. Охрабрујемо вас да пријаве пошаљете што пре и тако осигурате да баш ваша идеја буде једна од 4 које имамо могућност ове години да подржимо! Рок за достављање нацрта идеја је 31. јул.

Са свима који предложе идеје ћемо одржати интервју на ком ће се од вас очекивати да нам мало боље представите активности које сте осмислили, а ми ћемо се потрудити да их онда заједно разрадимо и унапредимо.

Како се пријавити? (Чекирајте пртљаг, спремите се за укрцавање)
Попуњавањем пријавног формулара који се налази у прилогу. Попуњен формулар пошаљите на lokomotivans@gmail.com.

Ако вам треба помоћ око попуњавања, слободно нам пишите на адресу lokomotivans@gmail.com, можете нас позвати телефоном на број 064 164 2156 или нам писати преко Фацебоок странице Локомотива младих Новог Сада.

Остале смернице
Средства која имамо на располагању су ограничена и не можемо да извршимо никакву трансакцију новца вашој групи. Материјалну подршку вам можемо пружити у виду набавке онога што сте навели да вам је потребно за идеју (штампање плаката за најаву ваше активности, куповину различитих реквизита, освежења, канцеларијског и едукативног материјала и слично).

COVID-19
Приликом осмишљавања активности немојте заборавити ограничења и мере које су уведене у циљу спречавања ширења вируса ЦОВИД-19. Охрабрујемо вас да размислите и о “плану Б”, уколико мере буду пооштрене – огранизовање акције у већем простору где је могуће обезбедити довољну дистанцу учесника и учесница, трансформисање дела активности тако да се може одвијати онлине… Подржаћемо вашу креативност!

Срећно!

Извор: Infostud.com

Leave a comment