Због пандемије коронавируса отказане су све манифестације које су биле планиране за ово пролеће, па и наша национална Недеља Моде која је требало да се одржи у априлу. Након што је пандемија почела да јењава, тим „Serbia Fashion Weeka“ донео је одлуку да се 14. издање ове манифестације одржи од 26. до 29. јуна уз поштовање свих препорука стручњака и државних органа.

Први модни догађај у Србији после ванредног стања!

Програм је модификован и прилагођен ситуацији, тако да је акценат на модним инсталацијама, изложбама и панел дискусијама. Свечано отварање планирано је за петак 26. јуна, када ће публика моћи да погледа модне инсталације на платоу испред Културне станице Свилара, галеријског простора Европске престонице културе 2021, у
Новом Саду. После тога, на програму је отварање изложбе радова
студената, учесника конкурса Fashion Talent Designers Competition i European Fashion Talent Designers Competition, након чега следи музички део програма и наступ изненађења.
Наредни дан, 27. јун започеће панел дискусијом „Мода и млади у доба
короне“ – Ко су креатори “нове нормалности”. На питања из ове теме
говориће млади креатори, полуфиналисти конкурса ФТДЦ и ЕФТДЦ, као и познаваоци модног бизниса.
У вечерњим часовима уследиће проглашење победника конкурса ФТДЦ и ЕФТДЦ, уз директно укључење чланова жирија онлине линком из целог света.
У недељу 28. јуна у ТЦ Променада на програму је Fashion Talk под
називом „Поглед у будућност“. „Како ће шопинг изгледати након Covida- 19“, „Колико су се људи привикли на онлине куповину“, „Да ли ће нам редефинисање читавог модног универзума, које предвиђају познаваоци модног бизниса, наметнути нов начин на који ћемо конзумирати моду и градити свој стил“ и остала питања, одговараће менаџери модних брендова, дизајнери, блогери и познати модни стилисти.
Последњег дана 14. издања „Serbia Fashion Weeka“ у Музеју Војводине биће одржана изложба модних дизајнера Србије. Наиме, због пандемије многе нове колекције остале су на штендерима, неке полузавршене у атељеима, или чак у скицама. Зато ћемо на овој изложби видети моделе урађене за априлско издање Националне недеље моде које је отказано због пандемије, као и креације којима ће бити најављене њихове нове колекције и ревије на 15. „Serbia Fashion Weeku“ који се одржава од 21. до 25. октобра.
После ове изложбе уследиће панел дискусија „Јун у октобру“. О питањима: шта, како и за кога даље, и колико ће се изменити начин презентовања нових колекција, говориће Марија Шабић, Бата Спасојевић, Сузана Перић, Милица Тричковић и многи други дизајнери.
Прилагођавањем програма, наша национална недеља моде као једини лиценцирани Fashion Week у Србији, још једном ће показати да је друштвено одговорна манифестација.

Leave a comment