„Они су хероји“: Мале приче о великој солидарности и храбрости

Солидарност је једна од темељних вредности Европске уније од њеног оснивања и једна је од тачака оке којих су се окупиле различите европске државе, а посебно је била на испиту претходних месеци, током кризе изазваном пандемијом COVID 19.

Конкурс Они су хероји! Гласај и ти!

На десетине јунака ове кризе у Србији пријављено је до сада на конкурс „Они су хероји“, у организацији Делегације ЕУ на посебном порталу направљеном специјално за овај конкурс www.onisuheroji.rs.

Међу пријављенима налазе се волонтери, продавци, комшије, наставници који су држали часове на даљину, полицајци, војници, лекари, продавци, мужеви, жене, баке и деке. Они су у јеку епидемије вируса корона наставили да раде, својим суграђанима олакшали живот и малим и великим, али пре свега храбрим, делима ублажили тежак период кроз који смо сви прошли.

„Несебично нам је помогао у достављању намирница и лекова. Сваки дан по киши, снегу и лошим временским условима помагао старијим људима који су били у карантину. То је за сваку похвалу кад постоје тако дивни млади људи.“

„Моја сестра је херој! Хвала јој за сваки дан кад је ризиковала радом у лабораторији, за храброст коју је показала пацијентима, породици, пријатељима, за несебичну подршку свима са којима је била у контакту, за лепе речи и утеху које је свима упутила.“

„Поред бројних обавеза успешно савлађује свакодневне нове обавезе и све препреке које јој се на путу нађу. Посебан разлог због ког је пријављујем на конкурс је што је током пандемије пружала бесплатну онлине помоћ ученицима свих узраста и студентима из различитих градова који су након њене објаве на друштвеним мрежама потражили помоћ од ње.“

Ово су само неке од лепих реченица упућених главним јунацима малих прича о великој храбрости.

Оне показују да хероји често живе ближе нама него што мислимо, у свакој улици, у свакој заједници, у свакој породици, то су они које и поред свих опасности показују храброст и снагу, помажу другима иако себе излажу ризицима или пак деле своје знање и време са нама свима, када нам је то потребно.

Конкурс је трајао до 11. јуна, а десеторо хероја са највећим бројем гласова добили су вредне награде. Er Srbija прикључила се пројекту и обезбедила је 10×2 карте.

Пунолетни грађани Србије могу да пријаве свог хероја за награду, преко сајта www.onisuheroji.rs, а након регистрације, на истом месту се може и гласати за предложене хероје. Учесници се пријављују отварањем профила, односно налога на сајту onisuheroji.rs и затим предлажу свог хероја. Током конкурса сви посетиоци веб платформе имају право лајковања својих и хероја других учесника.

За све оне који пошаљу пријаву за свог хероја предвиђени су поклон пакети (ранац, антистрес лоптица, држач за оловке, спирала блок, качкет и мајица).

Гласање траје до 15. јуна у 12:00 сати. Победници ће бити проглашени најкасније до 17. јуна до 16 сати.

Више о конкурсу можете погледати овде.

Европска унија помогла је Србији током пандемије COVID-19 са 15 милиона евра за хитне медицинске потребе, као и са 78 милиона евра. Тим средствима, набављена је неопходна заштитна опрема, респиратори и комплети за тестирање, а плаћени су и трошкови 15 летова теретних авиона. Помоћ Србији стигла је и од земаља чланица путем Механизма цивилне заштите.

Leave a comment