Живот у кући исто као и у стану, има своје и мане и предности. Неко воли да има двориште и да ту може свакодневно да прошета са породицом, са животињама, да гаји цвеће, воће, дрвеће и слично. Неком више одговара стан у стамбеној згради без обавезе одржавања дворишта. Најбоље би било комбиновати и једно и друго, али реалне животне околности најчешће захтевају да се одлучимо за једну опцију на дуже стазе.

ФОТО Како изгледа твој дом из снова?

Када је у питању кућа, двориште је идеално за породични живот и одгајање деце. Можете их чак у одређеном узрасту оставити саме да се играју и да не морате да размишљате о њиховој безбедности у сваком трену. Такође, идеално је и за кућне љубимце који могу и сами да се свакодневно истрче по природи. Одлично је за оног ко воли да сади цвеће – може да направи сопствени мали врт. Сем тога, може се у дворишту колико код да је мало засадити и неко дрво које ће вам лети правити хлад, или чак неко воће и поврће. Лети напољу можете направити своју малу тересицу за седење и кафенисање, љуљашку за љуљање, релаксацију и одмор. 

Двориште као и кућа захтевају веће одржавање, чишћење већих површина, обављање пољских послова одржавања траве, цвећа и осталих биљки. Кућа је и веће пространство, већа слобода али и већа обавеза.

Са друге стране, за особе које често мењају место боравка због посла, које доста времена проводе мимо стана на послу, које немају породицу, стан је погодно решење. Мање су обавезе око одржавања, а недостатак дворишта и природе се повремено надомешћује у парку и на туристичким дестинацијама на одмору или чак боравком у сопственој викендици. Стан је више погоднији за урбанији и бржи темпо живота појединца, док је двориште погодније за породичну заједницу и мирнији темпо живота.

При одлучивању где ћемо да живимо уколико купујемо некретнину, најбоље је са осталим члановима породице извагати шта су приоритети за дуже стазе, шта је напогодније и у складу са жељама и финансијским могућностима. Одлука није једноставна и често није резулатат само наше жеље али свакако дом је оаза вашег мира, сигурности и одмора. Потрудите се да вам у њему увек буде пријатно и да је испуњен љубављу – што је најважније. Срећно!  

Сузана Марјановић

 

Leave a comment