У зависности од тога где смо одрасли,  студирали, живели са породицом, каква су нам интересовања и слично, наклоњени смо више градској или сеоској животној средини. Једна или друга животна средина – свака носи своје предности и мане.

ФотоДа ли сте за село или за град?

Уколико пођемо од сеоске животне средине, ко воли природу, животиње, обичаје, здраву храну, комшијско дружење, сеоске послове, миран темпо живота – за њега је село рај.  

Такође, љубав према селу потиче од рођења у тој средини и даљим развојем интересовања за рад на пољу, сејање житарица, воћа, поврћа, обрађивање земље, прихватањем друштених контаката у оквиру шире сеоске друштвене заједнице. Сем тога укорењено је поштовање разних  старих обичаја који веома зближавају и повезују чланове сеоске заједнице. Обичају се крећу од слава, преслава, забава у сеоском дому културе, до обичаја који се практикују за празнике у оквиру породице, у оквиру неговања комшијских односа, испомоћи у прославама, свадбама и раду на пољу.  Обичају могу бити  веома интересантни па чак до тога да могу бити и чудни за градску средину или чак оптерећујући у погледу очекивања испуњења. 

 

Како је у граду?

Што се градске средине тиче, рођени грађани су другачијих схватања, навика па чак и васпитања. Одређени степен еманципације је учинио да су људи више окренути породичним и пословним обавезама, док се комшије неретко и не познају. Темпо живота је убрзан, пословни свет га диктира.

Деца мање времена проводе у кући и у природи, већ због природе посла родитеља су у вртићима, на тренинзима док су родитељи највећи део дана на послу. Исхрана је другачија, производи се купују мање или више хемијски обрађени, мада се више генерално води рачуна о здравом модерном стилу живота. Док је на селу  храна калоричнија, али заправо органска, такорећи из чисте прве руке сељака. 

Шта ко воли –  нек изволи. И село и град имају мноштво предности, погодности и најбоље је комбиновати их и бити у свим токовима колико је могуће. Ако живите на селу, прошетајте до града, ако живите у граду, определите се неке сезоне за сеоски туризам. Будите отвореног ума, упознајте и село и град и испитајте шта вама највише годи. Срећно! 

 

Сузана Марјановић

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment