Студенти од половине маја у домовима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да ће студенти имати прилику да се већ од половине маја врате у студентске домове.

Он је додао да су објекти дезинфиковани и спремни за пријем.

Сређени су домови у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, домови у Нишу биће спремни после првомајских празника, а онда остају домови у Косовској Митровици, навео је Шарчевић.

Међутим, прилику за повратак у домове од половине маја имаће пре свега студенти који су се пријавили за полагање испита у априлском року, а који ће, каже Шарчевић, бити одржан крајем маја.

“Нама је намера да средином маја почну одређене процедуре – да се у домовима спроведу правила понашања и да студенти почну да завршавају своје обавезе”, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима, онлајн настава за студенте се завршава средином маја, око 18. и 19. маја, а остало је и да се заврше блок часови вежби за одређене факултете, на пример на Медицинском факултету, који нису могли да се ураде онлајн.

“Мислим да је период у другој половини маја потпуно добар и известан, он постаје симулација за априлски рок. Онда нам јунски рок остаје чист и имамо потпуне услове да годину завршимо по плану”, истакао је Шарчевић.

Упитан да ли ће се испити одржавати у непосредном контакту, Шарчевић је рекао да у нашем закону не постоји могућност полагања испита на даљину, те ће студенти испите полагати на факултетима, али уз све мере заштите.

Министар наводи и да су у нашем образовном систему само два одсто факултетских програма акредитовани за полагање испита на даљину, али ће, додаје Шарчевић, Стратегија развоја образовања до 2030. године предвидети да се и тај модел полагања ставити на располагање.

“И сада смо их спровели, пре него што смо их стратегијом предвидели, те су студенти могли да раде неке делове колоквијума на даљину, неке припреме за испите, могли су за неке испите чак за 60 одсто да смање припреме”, рекао је Шарчевић.

За оне који ове године уписују факултет, пријемни испит за сада остаје као што је и планирано, 22. јуна.

Извор: Najprakse. com 

Коментари

Leave a reply