Данас је Васкрс, највећи и најрадоснији хришћански празник. Данас прослављамо васкрсење Христово, победу живота над смрти. 

У недељу, рано ујутру жене мироносице отишле су до гроба носећи миро да помажу Христово тело. Стигавши тамо, затекле су на улазу одваљен камен од гроба и анђела који је седео на камену.

,,А анђео одговарајући рече женама: Не бојте се ви; јер знам да Исуса распетога тражите. Није овдје; јер устаде као што је казао. Ходите да видите мјесто гдје је лежао Господ. И идите брзо и реците ученицима његовим да устаде из мртвих; и гле, он ће пред вама отићи у Галилеју; тамо ћете га видјети. Ето казах вам.“ Мт 28, 2-7

Покретни празник

Васкрс спада у покретне празнике, јер се не празнује истог датума сваке године. Најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја. Дан празновања је увек недеља, јер је Христос васкрсао у недељу. Свака недеља у години је ,,мали Васкрс’’, односно због важности празника посвећена је сећању на Христово васкрсење. Свака субота, због боравка Христовог у гробу, посвећена је сећању на покојне (мртве). Зато се суботом у црквама нарочито молимо и за све оне који су покојни.

Ове године, због ванредне ситуације узроковане пандемијом, служба је служена без присуства верника. 

Васкршњи поздрав

,,Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!’’ је васкршњи поздрав којим се поздрављају хришћани исповедајући веру да је Христос заиста васкрсао из мртвих. Друга варијанта поздрава, на рускословенском језику који се до данас задржао у цркви, гласи: Христос воскресе! Ваистину воскресе! 

Фарбање јаја

Један од најстаријих хришћанских обичаја је фарбање и украшавање васкршњих јаја. А зашто се боје јаја, казује нам једна стара прича: Марија Магдалина је дошла у Рим да проповеда Јеванђеље Христово. Стигла је и до цара Тиберија. На дар му је донела корпу јаја. Цар није веровао у Христово васкрсење и рекао је да би то било, као кад би бела јаја у корпи променила боју. Марија Магдалина је на то рекла: „Христос васкрсе!“, а сва јаја у корпи су постала црвена. По легенди, становници Јерусалима су се ругали хришћанима говорећи да Христос није васкрсао, јер је то немогуће, као што није могуће да кокошке снесу црвена јаја. Следеће године, на дан Васкрса, све кокошке у Јерусалиму снеле су црвена јаја. Једна стара прича каже да је испод Крста на Голготи, на којем је разапет Христос, било грличино гнездо. Крв је попрскала јаја у гнезду и обојила их руменом бојом. У спомен на невино проливену крв и Васкрсење Христово, боје се васкршња јаја. Црвена боја је символ радости и Васкрсења.

Наше предлоге за фарбање јаја погледајте ОВДЕ. 

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment