“Дневно правимо и испоручујемо око сто визира здравственим радницима на територији Војводине”- рекао је професор Владимир Тодоровић, руководилац Лабораторија идеја- iDEAlab која ради при Техничком факултету Универзитета у Новом Саду.

Визири за здравствене раднике компаније iDEAlab уз помоћ ЕУ

У тренуцима када је подршка здравственом особљу најпотребнија, Лабораторија идеја- iDEAlab понудила је помоћ Клиничком центру Војводине, инспирисана идејом о помоћи коју су 3D штампачи пружили болницама у жариштима Италије најпогођенијим COVID-19 вирусом.
Одмах се кренуло са 3D штампом визира за заштиту здравствених радника од вируса, који прекривају лице и тако штите од капљичног преношења COVIDD-19. Како је визире могуће дезинфиковати, њихова употреба је вишекратна.
„Израда визира ради се на штампачима ФДМ штампом и тренутно у овој групи у којој радимо ми смо у стању да произведемо неких стотинак визира за потребе здравствених радника на територији Војводине, колико им и испоручујемо дневно“, поручује професор Тодоровић.
Набавка 3D штампача, који су се показали као изузетно корисни у овој ситуацији, финансирана је, између осталог и кроз различите пројекте Европске уније. Један од тимова који се први прикључио акцији израде визира за медицинске раднике је iDEAlab, из Новог Сада. iDEAlab је настао у оквиру Темпус пројекта „Фостеринг студентс’ ентрепренеурсхип анд опен инноватион ин университy-индустрy цоллаборатион (iDEAlab)“, који је финансирала Европска унија.
iDEAlab је учествовао у покретању пројекта „Визионари Србије“ где се акцији штампања визира од почетка придружило и неколико пословних инкубатора и научно-технолошких паркова, чији развој и унапређење капацитета, пре свега кроз пројекат ЕУПРО, али и ЕУБИД пројекат, помаже Европска унија. Тренутно је волонтерски упослено више од 60 компанија, тимова и појединаца.Осим штампања визира, стартапови који се у развијају у инкубаторима и Научно технолошким парковима покушавају да спроведу у дело и још неке иновативне идеје, како би олакшали одбрану од #COVID19.
„iDEAlab као лабораторија креирана је кроз пројекат Европске комисије. Тренутно се сва та опрема ставила у функцију израде визира за медицинско и здравствено особље које добија визире израђене на 3Д штампачима који су купљени тада кроз пројекат Европске комисије”, додаје професор Тодоровић.
Број појединаца и компанија који се укључују у 3D штампање свакодневно расте. Оформљена је Фацебоок група „Визионари Србије“ где се укључују и грађани који желе да помогну, а број ангажованих у иДЕАлабу стално расте, захваљујући мрежи сарадника која је успостављена током трајања Темпус пројекта.
Темпус пројекат подржан од стране ЕУ трајао је 3 године, са партнерима из Босне, Црне Горе и преко 18 партнера из научних институција, старт-уп и технолошких компанија из Србије и шире ЕУ имао је за циљ стварање и опремање iDEAlaba као места за допринос иновативним идејама и технолошким решењима, каква је управо и ова иницијатива.
Хоризонт 2020 је оквирни програм Европске уније за истраживање и иновације. За период од 2014. до 2020. године, предвиђен је буџет од више од 77 милијарди евра, уз приватна и национална улагања која ће додељени новац привући. Хоризонт 2020 је намењен свим физичким и правним лицима из земаља ЕУ и придружених земаља, међу којима је од јула 2014. и Србија.
Србија је од почетка учешћа у програма Хоризонт 2020 добила 311 пројеката укупне вредности од 102,6 милиона евра. Хоризонт 2020 биће замењен новим програмом за дугорочно финансирање у области истраживања и иновација – Хоризонт Европа који би требало да почне са реализацијом 1. јануара 2021 године.
Европска унија пружа подршку Србији за учешће у програму Хоризонт 2020, а наставиће и за програм Хоризонт Европа, кроз пројекат Подршка учешћу у ЕУ програмима који помаже потенцијаним апликантима у развијању пројекта не само за Хоризонт, већ и за све остале ЕУ програме доступне у Србији.

Leave a comment