Српско народно позориште, након затварања сала као последице пандемије, пронашло је начин да остане уз своју публику, али и пружи подршку другим народима, медицинским радницима, свима онима који су некога изгубили или се боре за живот и даље. Нумепубликура Bella ciao, у аранжману Константина Благојевића и уз маестро Андреу Солинаса, неочеивано је обишла свет.

Уживај од куће у концерту!

“Инбокси су нам затрпани. Колеге, али и обични људи широм света слали су нам поруке захвалности и подршке. То нас је подстакло да за Дан позоришта одемо корак даље и донесемо позориште на кућну адресу нашим најстаријим суграђанима. Мала акција солидарности, мислили смо јасна само људима око нас. Ипак, преварили смо се, и то је била слика која је обишла свет, посебно уз помоћ Радио телевизије Србије,” објашњава директор опере Спског народног позоришта, Александар Станков.

Небројене позитивне реакције, али и молбе за сарадњу и чак наручивање нумера, како кажу у Опери Српског народног позоришта, подстакли су их да и овог пута оду корак. Заправо, да начине астрономски корак. Наиме, три оркестра – из Србије, Италије и Турске, заједно са хором из наше земље, Турске и Кине одржаће онлине концерт, заједно, али од куће.

„Нико од нас није овако нешто доживео раније. У овом тренутку тишине, верујем да поново откривамо вредност уметности, од литературе до сликарства и музике: музеји се отварају дигитално, лакше су нам доступне библиотеке, позоришта стављају своје представе онине. Сада користимо технологију у нашу корист како би допрли до свих оних који се осећају сами и истовремено пружимо подршку онима који су радили за нас,” објашњава диригент иż Италије, маестро Андреа Солинас, додајући: ”солидарност међу свим земљама света мора бити сила која нас покреће да поново откријемо лепоту дељења; #дистанТогетхер мора бити наша главна порука, право значење тог универзалног пријатељства које уједињује све изабране за овај пројектат и то на 250. Годишњицу композитора,” закључује Солинас.

„Људи масовно остају без послова. Не само уметници и музичари. Још горе, остају без живота, а свесни смо да је то сада најбитније. Ипак, иако је свет сада сада на паузи, мислимо да и даље треба да радимо оно што умемо. Да покажемо да смо заједно, и када смо код куће, како бисмо на наш начин рекли хвала свима који нам помажу, али и показали да смо уз своју публику, уз грађане али и уз друге државе које се суочавају са ужасним губицима у овом моменту,” додаје директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Оnline streaming концерта моћи ћете да погледате у суботу, 11. априла на yоутубе страници Српског народног позоришта у 20.30 часова. Исти линк биће директно емитован у све четири државе.

Leave a comment