Овим путем позивамо Вас да се придружите иницијативи и онлајн кампањи коју Центар за омладински рад спроводи поводом 1. априла Светског дана борбе против алкохолизма под називом #NIJEŠALA за заштиту деце и младих из осетљивих група у време карантина као мере спречавања ширења заразе вируса Covid_19, посебно деце и младих чији су један или оба родитеља зависни од конзумирања алкохола.

Погледај ову кампању!

Циљ иницијативе јесте да сви актери омладинске политике и институције које брину о здрављу и квалитету живота деце и младих, као и медији, 1. априла када се обележава Светски дан борбе против алкохолизма, на својим друштвеним мрежама поделе садржај у складу са темом заштите деце и младих, користећи хештег #NIJEŠALA симболично алудирајући и на 1. април Светски дан шале, јер:

#NIJEŠALA да 7,5 милиона деце млађе од 18 година живи са родитељима који је имао проблем прекомерне употребе алкохола.

#NIJEŠALA да је у Европи 16 одсто свих случајева злостављања и занемаривања деце повезано са алкохолом

#NIJEŠALA што деца чији су родитељи зависни од конзумирања алкохола чешће имају здравствене проблеме и пате од депресивности, анксиозност, поремећаја сна.

#NIJEŠALA што деца чији су родитељи зависни од конзумирања алкохола склонија деликвенцији.

#NIJEŠALA што деца чији су родитељи зависни од конзумирања алкохола испољавају и развијају два до седам пута већу шансу да имају проблем са алкохолом у неком добу свог живота.

#NIJEŠALA статистика према којој је преко 96 одсто студената/киња у Србији пробало алкохолна пића, скоро 58 одсто у узрасту од 14 до 17 година, а преко 28 одсто пре 14. године.

Поред коришћења хештега, Центар за омладински рад ће, током априла, а почевши од првог,  на својој интернет страници (www.czor.org), као и друштвеним мрежама (https://www.facebook.com/CentarZaOmladinskiRad, inst: Centar_za_omladinski_rad) објављивати едукативне текстове на тему заштите деце и младих од штетног коришћења алкохола, посебно из аспекта превенције ширења заразе вирусом Covic-19, бројеве телефона институција и организација које брину о заштити деце и младих у случају насиља у породици, а посебно оних чији су један или оба родитеља зависни од конзумирања алкохола, са намером да укаже на потребу континуиране и системске заштите деце и младих и њиховог здравља и благостања, и освешћивања и ширег друштва о последицама штетне употреба алкохола.

Темом безбедности и сигурности деце и младих у омладинским активностима, а посебно аспектом превенције конзумације алкохола и других психоактивних супстанци (ПАС) међу младима, Центар за омладински рад (ЦЗОР), организација за младе из Новог Сада континуирано се бави од 2014. Године, у партнерству са Министарством омладине и спорта, Градском управом за спорт и омладину Града Новог Сада, ИОГТ-НТО покретом из Шведске и другим партнерима.

Верујемо да проналазите велики интерес за младе у овој иницијативи и радујемо се Вашем одазиву за учешћем у њој. За сва додатна питања у вези са кампањом, коришћење материјала и података у вези са темом, као и гостовање, на располагању Вам је координаторка за јавне политике Марија Марић, коју можете контактирати на број 060/7250333.

Leave a comment