На друштвеним мрежама и часописима можемо погледати, односно прочитати савете разних мотивационих говорника на тему рада на развоју личности. Има их различитих, бирају разне приступе, теме и циљне групе. Некоме одговарају, други их критикују  –  док  свако има право да бира оно што му одговара.

ФОТО: Буди свој мотивациони саветник!

На основу свих савета које си чуо и прочитао, затим применио на свом личном примеру, сигурно је да имаш одређене закључке. Сами себе најбоље познајете и знате шта вам највише одговара и шта вам је потребно. Сазнање, без рада на себи, не може вам помоћи. Зато засуците рукаве и почните.

Одаберите шта вама највише одговара и шта истовремено опушта и јача вашу психу – јога, медитација, боравак у природи, пливање, спортске игре, теретана итд. Будите дисциплиновани у проналаску времена за свој хоби и сопствени “психотерапеутски” рад.

Уколико вам није преко потребна помоћ стручног лица или не можете да је приуштите, уколико сумњате у мотивационе говорнике, нема изговора да сами себи не будете највећа помоћ на путу развоја сопствене резилијентности. Можеш увек сам себи бити најбољи психолошки саветник.

Прихвати себе са свим манама, подржи себе на путу промене и буди истрајан. Буди самокритичан и дисциплинован. Сазнај ко си истински ти, ко бих желео да будеш, и шта те спречава да то постанеш. Буди свој најбољи мотивациони говорник! 

 

Leave a comment