Европске универзитетске спортске игре, које су требало да се одрже у нашем главном граду од 12. до 25. јула, одложене су за наредну годину, а тачан датум ће се накнадно одредити.

Одложене Универзитетске игре у Београду

 Фото: Pixabay

Овакву одлуку донела је јуче Европска универзитетска спортска асоцијација (ЕУСА) и Организациони комитет игара у Београду, на чијем је челу премијерка Ана Брнабић, због ситуације са короном. У образложењу се наводи да тренутна непредвидиве околности око COVIDA-19 не гарантују да се у периоду који је био предвиђен за одржавање Универзијаде може очувати здравље учесника ове манифестације.

– Сигурност и заштита свих учесника Петих европских универзитетских спортских игара, спортиста, званичника, волонтера, особља, навијача,партнера, федерација, ЕУСА чланова и јавности је наша примарна брига. У оваквим условима не постоји гаранција да се заштита здравља може обезбедити па смо уз сагласност са највишим државним органима Србије, закључили да игре треба да се одложе за лето 2021. године. Тачан датум ће бити накнадно одређен, а ЕУСА се захваљује свим установама, партнерима, члановима организационог комитета у Србији на њиховом неуморном труду и посвећености да се игре одрже. Посебно ценимо њихову огромну подршку да се настави са организационим припремама које би довеле до постављеног циља, а то је да Пете европске универзитетске игре буду највећа и најбоље организована академска манифестација – наводи се у образложењу ЕУСА у које је “Блиц” имао увид.

Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, који је требало да буде домаћин игара, каже за “Блиц” да је добила незваничну информацију о њиховом одлагању.

– Поздрављам одлуку која је донета око одлагања Европских универзитетских игара за лето 2021. године. Имајући у виду да смо суочени са ситуацијом која је пореметила не само образовне већ и друштвене и привредне активности код нас и у целом свету, а не знамоколико ће то све трајати, одржавање игара заиста није могуће. Сви универзитети у Европи су прешли на онлајн наставу и пословање. То је велики изазов, чак и за универзитете који имају дугогодишње искуство са таквим радом. Време после пандемије ће бити посвећено интензивним наставним активностима у виду консултација, као и интензивним терминима блок експерименталних вежби и практичног рада.

За то је потребно и време и новац. Ниједном ректору ни декану овог лета спортске игре не могу да буду приоритет. Летњи семестар ће у Србији вероватно бити продужен, а рокови за полагање прилагођени околностима тако да су капацитети Студентског града неопходни за наше студенте. Организациони комитет ЕУИ2020 и ЕУСА, који су у редовном контакту и координисано раде, пратили су развој догађаја и донели најбољу могућу одлуку. Верујем да ће ЕУИ следећег лета бити изванредна спортска и друштвена манифестација – наводи Поповић.

Слично мишљење има и Предраг Јушковић, директор предузећа “Пете европске универзитетске игре Београд 2020”, које је задужено за техничку припрему ових академских спортских игара.

– ЕУСА је одлуку о одлагању донела у договору са нашом владом и премијерком Аном Брнабић, која је председник Организационог комитета игара. Та одлука је апсолутно рационална и исправна јер су игре у оваквој ситуацији у другом плану у односу на здравље студената. Уосталом све спортске манифестације се одлажу због короне, па је логично било да и ЕУСА донесе овакву одлуку. Ми смо били готово припремљени и за термин у јулу ове године, завршено је близу 80 одсто дефинисаних обавеза – каже Јушковић за “Блиц”.

Извор: Najstudent.com

 

 

 

Leave a comment