Ванредна ситуација донела нам велике промене у досадашњем начину живота – изолацију, смањење контаката, многима и рад од куће. Сви се домишљамо како да испунимо време, а ми вам кажемо – читајте!

Већ смо писали о бесплатним културним садржајима који су нам свима доступни, a ако сте љубитељ читања, ево где вас све чекају бесплатне књиге у ПДФ-у.

Bookmate.rs је откључао своју библиотеку током марта уз поруку – Седи где си и читај неограничено! На овој мобилној апликацији можете да нађете хиљаде књига међу којима су нова издања, биографије, епска фантастика, детективски романи… на српском и још 15 других језика.

 

SCRIBD је такође откључао своју библиотеку на месец дана.

 

Значајна дела из српске књижевности можете читати и захваљујући пројекту дигитализације ових дела, под називом Антологија српске књижевности. Кликните ОВДЕ и одаберите неко од дела које одавно планирате да читате!

На порталу Дигитална солидарност можете пронаћи разне текстове о најзначајнијим личности, објектима и догађајима из српске културе – уживајте у одабиру!

Народна библиотека Србије такође нуди различита издања у дигиталном облику, а шта је све у понуди, проверите ОВДЕ.

Издања различитих института (географског, етнографског, Института за српски језик итд.) обједињени су у дигиталној библиотеци Српске академије наука и уметности. 

Дигитални репозиторијум библиотеке Милутин Бојић такође нуди широк избор дела из српске књижевности – доступно ОВДЕ.

Преко 600.000 страна претраживих новина, књига и других одабраних садржаја нуди портал Дигитализација у култури. 

Ако бисте желели да се подсетите народне књижевности, посетите портал umotvorine.net – чека вас избор најлепших бајки, проповедака, песама, шаљивих кратких форми…

Нешто лепо за читање можете одабрати и кликом ОВДЕ и одабрати из великог броја књига у ПДФ издањима најразличитијих жанрова.

Ако имате профил на Фејсбуку, увек се можете придружити и некој од група љубитеља књижевности и тамо такође пронаћи како електронске књиге, тако и савете, препоруке, рецензије…

 

Уживајте у читању и јавите нам шта сте одабрали!

Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment