Приче иза градова – платформа за прикупљање прича из Петроварадина

Приче и наративи су важни аспекти свих култура. Наративи креирају идентитет заједнице и повезују генерације са њиховом историјом. Уметничка асоцијација ИНБОX покренула је платформу за прикупљање прича из Петроварадина. Из историје Петроварадина родила се и историја Новог Сада, а Петроварадин са својом тврђавом и њеним подграђем крије многе фасцинантне приче, легенде и митове.

Платформа Приче иза Градова има за циљ да те приче прикупи и заштити од заборава.

Платформа – Приче иза градова

Сви они који знају неку занимљиву причу или легенду о Петроварадину могу да је пошаљу путем једноставне форме. Након тога приче ће бити објављене на истоименом сајту.

Тражимо приче о историјским личностима и занимљивим људима из прошлости Петроварадина, приче о догађајима који су се одиграли на овом локалитету, приче о грађевинама и њиховој некадашњој намени, приче о некадашњем животу Петроварадина, његовим обичајима, веровањима, митовима и легендама о тврђави и њеној околини.

Ова платформа је настала у оквиру истоименог европског пројекта “Приче иза Градова” (Stories Behind Cities). Координатор пројекта је Уметничка асоцијација Инбоx уз партнерске организације из Хрватске, Италије и Румуније. Пројекат истражује наративе Ријеке, Темишвара и Новог Сада у сусрет титули Европске престонице културе коју сва три града носе у 2020. и 2021. години. Пројекат се бави мапирањем нових ресурса (прича, митова, легенди) који ће омогућити овим градовима дубље разумевање и откривање прошлости. Градови ће такође истражити заједничко наслеђе и приче који их уједињују кроз историју.

Да ли знате неку занимљиву причу или легенду о Петроварадину? Поделите причу са нама на нашој новој платформи Приче иза градова.

Пројекат “Приче из градова (Нови Сад, Ријека, Темишвар)” настао је уз подршку Европске комисије и програма Креативна Европа.

 

Коментари

Leave a reply