Стрес је данас постао честа пратећа појава пословне свакодневнице. Окружују нас разне околности на које не можемо да утичемо или да их контролишемо, али можемо да реагујемо на њих на најбољи могући начин за нас.

ФОТО: Ојачај свој психолошки имунитет и буди најјача!

На тај начин развијамо сопствени психолошки имунитет. Поред избалансиране исхране коју треба да прате и физичке активности, битно је да развијамо одређене вештине које ће нас адаптирати на стресне околности. Посебно рад са људима, који је по природи специфичан, подразумева неопходно искуствено учење и социјалне вештине. Са друге стране, и рад са технологијама, може имати околности на које се не може утицати, посебно када је приоритет  доступност информација у сваком трентуку. Вештачка интелигенција не може заменити човека у потпуности ни у једној сфери, стога је људски фактор тај који је незаменљив. Зато је и битно да га чувамо и штитимо што више.

С обзиром да већина људи ради у тиму, већем или мањем, одређене неизвестности, ризици, конфликти су увек присутни. Стога, нема времена за отежавајуће околности – бригу, панику, нервозу, нестрпљење, незадовољство. Дајте увек највише што можете позитивног од себе и не очекујте да вам се максимум врати одмах. Будите стрпљиви са очекивањима.

Преиспитајте ситауције када сте се осећали лоше у одређеним ситуацијама на послу, када сте били непријатни, када сте повисили тон, када нисте могли да заспите,  када сте можда и заплакали. Да ли је нешто заиста било вредно тога? 

Када сазнате узрок који изазива одређену последицу која се негативно одражава у вашим емоција, затим мислима и понашању, ви радите да промените вашу реакцију када се појави баш тај исти узрок. Није могуће одједном, зато будите свесни за почетак да самоконтролиште своју реакцију.  Временом  ћете почети да се мењате и постаћете резилијентна особа.

Уложите стрпљење и разумевање најпре у односу према себи, а затим ће се то манифестовати и према другима који ће такође узвраћати по реципроцитету. Психолошки имунитет вас може штитити и од разних болести, имајући у виду да је  стрес узрочник многих обољења. Енергија ће бити у порасту, самопоуздање ће се развијати а ви на многе околности више нећете гледати као на препреку и проблем.

Ојачајте свој психо имунитет, имајте разумевања и стрпљења за себе и за друге људе и размишљајте о томе да не постоје пословни проблеми већ пословни изазови. Срећно!

 

Leave a comment