Тренутно је ситуација око нас таква каква је – треба да останемо код куће и придржавамо се правила. Али, да ли то значи и да то време треба да проведемо у досади и на друштвеним мрежама? Заправо не, јер многе културне установе нам у овом периоду омогућавају да будемо виртуелно пристутни на њиховим догађајима.

Позориште

Српско народно позориште емитује представе онлајн од 23. марта. Све линкове за представе можете наћи на њиховом сајту и фејесбук страници. Прва представа коју се емитује је “ЧАС АНАТОМИЈЕ” ауторски пројекат Андраша Урбана по мотивима дела Данила Киша. Репортoар за остале представе ће бити постављен такође на сајту СНП-а.

Позориште лутака „Пинокио“ ће такође емитовати своје представе и то уживо преко Јутјуб канала, сваке суботе у 12 часова. На њиховом сајту pinokio.rs можете пронаћи и линкове до претходних представа, уколико сте их можда пропустили. Конкретно у суботу 21. марта је играна и емитована Лепотица и звер, па укључите линк и уживајте у представи за малу и велику децу.

Театар Вук ће такође емитовати сваке суботе по једну представу у 12 часова. Представа ће бити доступна 24 часа на њиховом Јутјуб каналу.

Народно позориште у Београду ће емитовати по једну представу, балет или оперу свакога дана у 21 час.  У понедељак 23. марта на репертоару је балет Крцко Орашчић, у кореографији Константина Костјукова. У уторак, 24. марта, на репертоару је Коштана, опера Петра Коњовића. Диригент је Ана Зорана Брајовић.

Филм

У петак, 27. марта, креће и најновији онлајн филмски фестивал под називом „МОЈ ОФФ“. Током две недеље, колико ће трајати фестивал, биће приказано преко 30 најновијих играних и документарних остварења. Међу њима ће се наћи и филмови који су премијерно приказани на 48. ФЕСТ-у и 25. ФАФ-у, укључујући и филм „Невидљиви живот“, проглашен најбољим филмом ФЕСТ-а.  Поред наведених, биће приказан и јужнокорејски филм „Паразит“, добитник Оскара за најбољи филм и режију.

Резултат слика за film parazit

Важно је напоменути да није у питању платформа за гледање филмова већ филмски фестивал, што значи да ће бити могуће гледати филмове само у одређеном термину током дана, а доступан за гледаоце из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Музеји и галерије

Уколико сте одувек хтели да посетите неки светски музеј, сада је права прилика за то.

Ермитаж музеј у Санкт Петербургу, најпознатији и најбогатији руски музеј води Вас кроз разне епохе историје и културе.

Британски музеј у Лондону омогућио је бесплатан виртуелни увид у одређени број предмета који се у њему чувају.

Један од најзначајнијих музеја, не само у Паризу, већ и у свету, Лувр, такође је отворио своја виртуелна врата на линку за све посетиоце.

Музеј Гугенхајм у Њујорку

Национална галерија, Вашингтон

Пергамон музеј, Берлин

Ван Гог музеј, Амстердам

Национални антрополошки музеј, Мексико

Далијев музеј у Фигерасу

Ако бисте такође радо посетили и неке од музеја у нашој земљи, ту су за вас:

Галерија Матице српке у Новом Саду, са колекцијом од преко 9500 уметничких дела

Народни музеј у Београду је омогућио виртуелни обилазак изложбе посвећене Ивану Мештровићу.

Виминацијум 

Остали обиласци

На Гугловом сајту за уметност и културу Аrtsandculture можете обићи виртуелно и разне културне споменике и чувене грађевине, попут Таџ Махала, Мачу Пичу, Миланску катедралу, египатске пирамиде, Дворану огледала итд.

То што се код куће искористите за неке најбоље ствари, брините се о здрављу и културно уздижите.

 

Тања Савовић

Фотографије: Марија Ердељи / pixabay.com

Leave a comment