Колико дневно времена проведeмо на друштвеним мрежама? Да ли успевамо да контролишемо време које на такав начин проведемо и да ли смо свесни колико је то времена у просеку?

ФОТО: Колико смо активни на друштвеним мрежама?

Већина нас има своје профиле на већини друштвених  мрежа на ФБ, на Линкедину, Твитеру, Инстаграму. Приликом посете друштвених мрежа ми добијамо информације и које нисмо тражили али су се појавиле на нашој почетној страници. Ми смо сигурно застали том приликом свесно или несвесно, или су нас чак одвеле такве информације на неку десету интерент страну.

Да ли смо задовољни са својим проведеним временом на интернету? Да ли сте некад сами себе контролисали или сте у групи оних који су угасили своје профиле због немогућности самоконтроле?

Анализирајмо да ли интернет користимо на начин на који желимо или нам пажњу лако одвлаче сензационалистички наслови, жута штампа, црна хроника, објаве људи које не познајемо. Да ли ми реагујемо на то или смо свесном вољом имуни на то?

Друштвене мреже могу бити јако корисне и за пословне контакте и прикупљање пословних информација као и за ифнорамисање о едукативним активностима. Не подржавам потпуно искључивање са друштвених мрежа, јер је човек друштвено биће и контакти и ове врсте у данашње доба су потребни. С друге стане, зрели људи могу сами себи поставити границе, а својој деци и одређена ограничења и неопходну контролу.

Неопходно је бити део друштвеног света и пратити различита друштена дешавања на свим нивоима. Изолазција нас не спашава ни од чега, чак нам доноси нове проблеме. Морамо бити у току са дешавањима.

Води рачуна о свом профилу и користи га на безбедан начин. Заштити своју приватност, и поштуј приватност и различитост других. Самодисциплинуј се у коришћењу интернета и дозволи себи слободу да конзумираш само онај садржај са интерента који ти бираш, а не и онај који ти се намеће. Срећно!

 

 

Leave a comment