У ситуацији ванредног стања које је задесило изненада целу земљу и шире, слушамо разне савете и препоруке како да одржавамо хигијену и како да се опходимо према себи и према другима у заштити од новог вируса. У почетку било је чак и шале, и неверице, и отпора, а сада када је јаснo да је ситуација истински озбиљна, реакција људи се мења. Да ли слушамо све што нам стручњаци препоручују и зашто је то сада много важније него што нам изгледа?

ФОТО: Проветри своју собу и пронађи занимацију у изолацији!

У овакој ситуацији је солидарност друштва јако битна, јер не постоји мера или механизам који ће нас натерати да будемо људи ако то нисмо. Друштвена одговорност и самосвест су јако битни. Од нашег понашања зависе ризичне околности и за нас и за друге људе, најпре наше ближње, а затим и остале који са нама деле исту друштвену заједницу.

Није време да се понашамо неодговорно и да експериментишемо са имунитетом. Будите уредни и дисциплиновани при кретању, контактима, комуникацији, одабиру начина исхране у овој ситуацији. Послушајте све препоруке стручњака и ваш мали допринос биће велики за све. 

Прочитајте у кући све оне књиге које сте желели, а нисте имали времена, погледајте филмове у свом малом кућном биоскопу. Не морате нон стоп пратити вести, попричајте телефоном са блиским људима о неким другим темама. Скувајте неко добро домаће здраво јело. Погледајте рецепте за добар имунитет. Каже један стари комошија од 70 година његов рецепт за имунитет гласи – помешајте 2 кашике јабуковог сирћета, исцедите један лимун, 2 кашине меда додајте, 1 бели лук нарендајте, измешајте све и три пута дневно попијте.

Немојте критиковати и ширити све информације за које не знате да су поуздано тачне. Фокусирајте се на своју изолацију где ћете себи наћи занимацију. Не морате ићи у цркву али се можете увек молити у себи. Водите рачуна и о менталној и физичкој хигијени и све ће то проћи и добро ће нам доћи. Срећно!

 

 

 

 

 

Leave a comment