У околностима које нисмо могли ни да претпоставимо да могу задесити нас исто као и све људе у Србији, ванредно стање је задесило нашу земљу  као и многе друге земље у свету. Много наших планова је одложено због појаве непознатог вируса који угрожава здравље свих. На многе ситуације се морамо привићи и послушати препоруке стручног особља, у складу са околностима које се мењају из дана у дан. На све то изненађење и збуњеност, паника се појавила као најгора пратећа појава. 

ФОТО: Морамо да пребродимо тешку општу здравствену ситуцију. Паника није добродошла!

Да ли је паника корисна за било шта? Хоће ли нам бити боље, хоћемо ли имати више среће у овој тешкој ситуацији? Хоћемо ли се осећати безбедније, хоћемо ли бити прибранији у ситуацији када морамо да мислимо и о себи и о ближњима? Наравно да не и да нам паника није корисна, није добродошла и морамо је заменити неким  бољим осећањима и особинама као што су  свесност, прибраност, одговорност, храброст, рационалност, солидарност.

Не заборавимо да су у страху велике очи. Много тога видимо увећамо и заправо видимо све оно што не желимо да се деси као да се већ дешава. Дакле, далеко од бежања од стварности и стварног тешког стања, али паника ја крајност која доноси исхитрене реакције, осећај анксиозности, брзоплетост у поступцима и гомилу пратећих грешака и проблема.

Сада је најбоље да време које проведемо у кући искористимо за читање, распремање, спремање домаћих јела, гледање филмова, тренирање у кући, посету усамљене шуме како бисмо удахнули свежег ваздуха. Појачајмо имунитет бригом о себи и другима, бригом о хигијени, исхрани и позитивном духу. То је оно што је до нас, и што није лако дати у стању панике. Ви будите ти који се издижу изнад панике и дају најбоље од себе у овој здравственој ситуацији која је тешка и неизвесна за све нас. Живи били и срећно!

 

 

Leave a comment