После завршене школе или факултета размишљамо о томе шта нам предстоји. Увек постоји неко време чекања на први посао и прву шансу. И, када дође прва прилика, неком пре, а неком касније, дочекамо је спремно или неспремно, у зависности од тога како смо у међувремену проводили време чекања. 

ФОТО: Шта за тебе представља омладински активизам?

То „време чекања” је и време одређених очекивања. Уколико имаш велика очекивања и велике идеале, може доћи до разних проблема. Време чекања не сме да буде испуњено само чекањем. Оно чиме га испуниш даће резулате на дуге стазе.

Имај на уму да многе стваре не можеш планирати или контролисати, али никада не сумњај у своје знање, способности и могућности. Веома је битно да време, и током формалног образовања, и по његовом завршетку посветиш и неформалном образовању. Битан је начин на који ћеш то постићи, а да не буде оптерећујући, да те не исцрпљује и замара.

Како се активирати?

Погледај разне омладинске сајтове и могућности за праксу. Прати на сајтовима канцеларија за младе конференције које се одржавају. Можеш да похађаш и неки од курсева који одговара твојим потребама, могућностима и жељама. Тим путем не само да се усавршаваш, већ упознајеш сличне људе, стичеш познанства и контакте.

Када је време за активизам?

Увек је време. Дакле, током средње школе, факултета и после тога. Такође, никада није касно уколико се ниси на време активирао. Све може да се постигне, само ако пронађеш себе и свој пут жеља. Ако то успеш, и након факултета није касно да се активираш. Пресудно је да те то заиста интересује и да су то твоје истинске жеље, а не жеље родитеља или околине.

Који су бенефити активизма?

Повећаћеш своје самопоуздање, ојачаћеш своју веру, очврснућеш свој карактер, увежбаћеш брзо коришћење меморијских и интелектуалних способности. Научићеш да се бориш, проширићеш своје видике и круг познаника, крчићеш свој пут за будућност. Треба ли истаћи још бенефита?

Постаћеш комплетна личност, образована и емпаципована, са већим познавањем и разумевањем и себе и света. Није пука фраза – свако се знање исплати и сваки труд добије резултат. Питање је времена и истрајности. Ако си одабрао свој пут усавршавања, крчићеш га са лакоћом и полетом и најлепше плодове свог труда ћеш убирати. Срећно!

 

Сузана Марјановић

Leave a comment