У сусрет Међународном дану жена у Српском народном позоришту у току је рад на представи „Ко је убио Џенис Џоплин?” у копродукцији Омладинске престонице Европе Нови Сада – ОПЕНС и Српског народног позоришта, чија премијера ће бити у понедељак, 9. марта 2020. на Камерној сцени у 20.30. Део зараде од представе биће намењен оснаживању младих девојака и жена кроз ОПЕНС-ов Фонд за лични развој младих.

Погледај сјајну представу!

„Ко је убио Џенис Џоплин?” је интригантна представа са обиљем музичког репертоара која нас води у 1970. годину, у собу 105 холивудског „Лендмарк“ хотела, где је са само 27 година умрла Џенис Џоплин. Ко је убио Џенис Џоплин – породица, пријатељи, пропале љубави, алкохол, дрога или друштво у којем је живела?

“Кроз биографску причу о рок звезди 60-их година прошлог века, сазнаћемо зашто је било тешко бити жена која не пристаје на стандарде конзервативне средине. Представа нас упознаје са Џенис Џоплин, пионирком међу женама у музици, женом која је иза себе оставила блатњаве трагове и болне тонове. Кроз њен пример видимо да борба за себе никада није лака и често води ка стварању зида између појединца и друштва. Џенис је умрла са неоствареном жељом – да се тај зид сруши. Да буде део друштва, да буде прихваћена, а да за узврат не мора да укине своју посебност. Кроз њен живот схватамо да је та борба тешка и да често има своје последице, а последице су управо оно што садашње друштво мисли о Џенис. Међутим шта су узроци таквог живота, мање је познато. Зато ћемо у овој представи још једном потврдити да никог не треба осуђивати без познавања контекста и времена у коме је стварао као и да једна наизглед неважна и индивидуална борба може да постане колективна и важна. ” објашњава редитељка представе, Соња Петровић.

Иако је остварен огроман напредак када говоримо о равноправности и правима девојака и младих жена, ипак је постизање родне равноправности и оснаживање жена и девојака недовршен посао нашег времена. Стварне промене за вец́ину жена и девојака у свету су споре и мучне, а ниједна земља не може тврдити да је постигла родну равноправност.

“Кроз представу “Ко је убио Џенис Џоплин?” ОПЕНС ће још једном покренути питање о правима жена, родним улогама и стереотипима са којима се и данас суочавају девојке и младе жене, а које их спречавају да достигну свој пун потенцијал – да постану уметнице, учитељице, предузетнице, председнице, домаћице, спортискиње, покретачице промена, лидерке – да имају право на избор – да БУДУ ОНО ШТО ЈЕСТУ. Вишеструке препреке остају непромењене и у законима и култури. Жене и девојчице и даље су потцењене; раде више и зарађују мање и имају мање избора, етикетиране су као овакве или онакве уколико не пристају на живот у “калупима”. Све то води ка негативним последицама на које управо и указује наша представа”, прича испред ОПЕНС-а, координаторка тог пројекта, Добрила Марковић.

Ова неконвенционална прича о великој уметници ће нам показати како је то бити жена која се грчевито бори да оствари своје право на избор. Представа такође треба да подсети друштво да су оснажене девојке и жене инвестиција у будућност читаве заједнице и да само пуна подршка и прихватање различитости води ка квалитетном животу појединца, али целог друштва.

Представа „Ко је убио Џенис Џоплин?” реализује се у оквиру програма ОПЕНС-а „Разнолики млади у разноликим друштвима – girl’s power“ који скреће пажњу на тему родне равноправности. Редитељка је Соња Петровић, према оригиналном тексту Тијане Грумић.

У представи играју: Бојана Милановић, Соња Исаиловић, Вукашин Ранђеловић, Димитрије Аранђеловић, Стефан Вукић, Петар Бањац, Филип Грубач и Игор Сакач. Сценограф је Жељко Пишкорић, костимограф Сенка Раносављевић, а дизајнер светла Марко Радановић. За музички репертоар задужен је УВ бенд који ће музику у представи изводити уживо.

Премијера: 9. марта 2020. године на Камерној сцени у 20.30 часова.

 

 

 

Leave a comment