ТРИ СТУДЕНТА ГАСТРОНОМИЈЕ ПМФ-А У ЈУНИОРСКОМ НАЦИОНАЛНОМ ТИМУ СРБИЈЕ НА ОЛИПИЈАДИ У ШТУТГАРТУ ОСВОЈИЛА БРОНЗУ!

Честитамо на освојеној медаљи нашем тиму!

Студенти и предавачи Катедре за гастрономију, ДГТХ, ПМФа чине чланство и управу стуковног удружења Кулинарске федерација Србије (КФС), чији је основни циљ развој гастрономске струке у држави и региону. Ове године, и то по први пут КФС је пријавила национални јуниорски тим као учесника кулинарске олимпијаде ИКА 2020, једног од најзначајнијих светских такмичења, које је одржано у Штутгарту у Немачкој, од 14. до 19. фебруара, 2020. године.

Наш национални тим је са поносом представљало 11 чланова старосне доби до 23 године, а чинили су га вредни, амбициозни и млади, пожртвовани кувари из различитих угоститељских објеката у Србији и студенти гастрономије, међу којима су се налазила и 3 студента
гастрономије ПМФ-а:

Душан Грујић;

– Владимир Јеж и

– Татјана Бодваји.

Они су уз интензивне тренинге у кабинетима ПМФ заједно са својим предавачима, менторима и колегама интензивно тренирали више од 6 месаци, а на овом такмичењу су их пратили и подржавали асистент Маја Бањац и наставник Горан Радивојевић. Поред велике подршке од стране факултета у овом подухвату им је помогао и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Престижно светско кулинарско такмичење ИКА 2020, је највеће кулинарско такмичење које окупља преко 2.000 шефова из више од 59 земаља света, а посетило га је око 28.000 посетилаца. На олимпијади су учествовала:

– 31 национална сениорска тима,

– 24 национална јуниорска тима,

– 29 регионалних тимова и

– још око 720 индивидуалних категорија из укупно 74 државе.

Припрема јела се свакодневно одвијала у 14 кухиња, које су сервирале 1200 оброка, 7 кетеринг тимова је припремало 840 оброка, 6 јуниорских тимова презентовало је националне бифее и 8 националних тимова је презентовало своје шефовске столове, уз дневно по 180 индивидуалних
категорија.

Наш тим се према пропозицијама такмичио у две дисциплине:

– Ресторан нације, за коју је добио бронзану медаљу и

– ИКА бифе, за коју је добио диплома у вредности бродова за 4.
место.

Ресторан нације је дисциплина у којој кувари припремају мени од три ганга (предјело, главно јело, десерт) за 60 људи у временском интервалу од 5 сати предприпреме и 2 сата припреме и издавања јела, у a la carte ресторану.

ИКА бифе је дисциплина у којој се припремају и сервирају топли и хладни, слани залогаји за 12 особа, уз јела која су прописана правилником на бази зечетине и десерт.

При чему су се оцењивали тимски рад, дисциплина, професионализам, прецизност, креативност, примена савремених техника и опреме, санитација и безбедност у раду, презентација јела и наравно сензорне каратеристике јела, које носе највише бодова. И све уз константни надзор високо цењених и професионалних WASC студија као што су : Uwe Staiger (Немачка); Adrian Bader (Швајцарска); Carlo Sauber (Луксенбург); Domico Maggi (Италија); Rick Stephen (Сингапур) и многи други.

 

Leave a comment