И овог пролећа отворен је конкурс за учешће у интернационалној летњој школи машинског учења у Петници, која ће се одржати у периоду од 31. јула до 10. августа 2020. године. Пријаве су отворене до 12. марта на http://psiml.petnica.rs.
Учење компјутера да компонује музику на основу претходно унетих композиција у базу, да допуњава текст речима које су изостављене, осветљава тамне фотографије, препознаје говор, само су неки од пројеката на којима су претходне године радили полазници ове летње школе.

Да ли вас занима машинско учење?

Семинар машинског учења „PSI:ML“ (Petnica Summer Institute of Machine Learning) ће се ове године одржати по шести пут, а поред студената техничког и математичког усмерења, позив је отворен и за студенте других дисциплина који желе да науче више о машинском учењу. Познавање математике и програмирања се свакако сматра предношћу.
Кроз целодневна предавања, учесници ће бити у прилици да се упознају са основама машинског учења и да обогате своје знање, док ће кроз практичан рад у групним или индивидуалним пројектима, у пракси истражити широку примену које машинско учење има у готово свим областима живота. Предавачи су експерти у области машинског учења, са екстензивним искуством у индустрији и академији.
Конкурс за овогодишње учеснике отворен је до 12. марта 2020. године, а пријава се врши на http://psiml.petnica.rs/apply.php.
Машинско учење је једна од техника развоја вештачке интелигенције, а своју примену налази у свим индустријама, због чега се сматра кључним елементом четврте индустријске револуције. Аутоматска дијагностика у медицини, дигитални асистенти, аутомобили који самостално возе, комуникација између људи који не говоре исти језик, само су неки од примера примене машинског учења.
Microsoft развојни центар у Србији и Истраживачка станица Петница су 2015. године покренули међународни семинар машинског учења „PSI:ML“. Семинар је осмишљен од стране неколицине инжењера запослених у Развојном центру, који су дуги низ година били сарадници у Петници, и експерти су у овој области. До сада је кроз летњу школу прошло преко 120 студената, из Србије, региона, али и земаља ЕУ, а неки од пројеката на семинару развили су се у награђиване научне радове.

Leave a comment