Када прођу сви зимски празници – Нова година, Божић, српска Нова година, престају и дани опуштања, интензивног дружења, претеривања у храни, пићу и забави. Пред нама је време када морамо да се активирамо и дочекамо пролећно буђење у кондицији, чили и расположени. Како да то постигнемо?

Потребно је вратити се радним акцијама и свакодневним обавезама, после такорећи луксузног одмора. Таман смо се навикли на одмор и забаву кад оно време пролетело и нама се се изгубио радни елан који нам је сада потребан. С једне стране, кад размислимо, зар толико одмора није било довољно? С друге стране, очигледно је важније одмарати се помало а што чешће, тако се човек одржава у свом најбољем темпу.

Пред нама је пролеће, битно је да стабилизујемо здрав начин живота – разноврсна умерена исхрана, физичка активност, позитивне мисли. За почетак, отарасите се остатака калоричне хране карактеристичне за празнике – доста смо јели сарми, печења, руске салате, торти. Свратите у продавницу здраве хране – пријаће вам промена намирница. Сем тога, детоксикујте организам, биљним уљима, ђумбиром, куркумом, белом глином.

Време је да се обнови чланарина у теретани. Уколико нисте у финансијској могућности, необично је лепо време за ово доба године, чак и за трчање, тако да нема оправданих изговора. Потрудите се за почетак да пешачите до посла или школе уколико имате могућности. Свака активност се рачуна и сабира у обрачуну са нашим калоријама.

Водите рачуна и о имунитету – доба је године када владају разни вируси. Свакодневно пијте витамине, воће, водите рачуна о слојевитој гардероби. Брините о себи свакодневно али без оптерећења, нека то буде ваша рутина. Храните се редовно и разноврсно, добољно обилно и без стриктних дијета. Балансирајте исхрану и активност – то је рецепт за идеалан изглед. Нема генералног рецепта, већ свако упознаје своје тело и метаболизан и начин на који они реагују. Пратите себе и ослушкујте.

Будите тактични – направите план и постепено пређите на њега. Месец дана прилагођавања је довољно. Дакле, нема разлога да март не започнете прилагођени здравом стилу живота.

Пробудите се из зимског сна и припремајте се за радости пролећа!

 

 

 

 

Leave a comment