Када стигне крај године, обично анализирамо своје искуство током године, изводимо одређене закључке и на основу тога доносимо одређене одлуке. Како у пословној сфери, тако и у приватном животу. И шта на крају искрено буде са тим нашим одлукама?

Да ли смо одлуке ставили на папир, унели у планер, или смо их зацртали у глави ? Да ли су то наше истинске жеље, или туђе? Да ли су наши планови истински жељени и реално могући? Уколико је одговор да – преостаје само да будемо истрајни у остварењу.

Сваког дана радити по мало на остварењу циља и успех је загарантован. Дисциплина је јако битна, као и мотивација. Ако не будемо истрајни, нико други не може испунити наше жеље и остварити наше планове.

Промена неће доћи преко ноћи, на њој се постепено, плански и истрајно ради. Нека први корак буде формирање нове навике коју ћете стећи упорношћу при чему ће се неке ствари претворити у рутину и доћиће до првог растерећења.

Други корак нека буде  визуализација остварења жељеног циља, то ће вас додатно мотивисати и даровати позитивним мислима и осећањима.

Трећи корак нека буде записивање у дневник или планер корака које сте направили, као и пропуста истих, тако ћете бити фокусирани на сагледавање пута на ком сте сад и пута на који желите стићи. Уочићете раздаљину између те две тачке и видећете да ли сте се негде одмарали успут или сте били баш вредни па ћете се тек одморити.

Четврти корак нека буде тромесечни пресек стања – објективно сагледавање сопствене ситауције  је веома битно. Морамо радити на самоконтроли, самоподсећању и самокритици. Ако сте урадили доста тога – потапшите себе, будите поносни, ако нисте, немојте тражити оправдања већ начине да превазиђете препреке.

Пети корак – Присетити се шта сте све добили сопственим радом и трудом –  сигурна сам да је списак велики иако га нисте можда свесни. Присетите се свих радости које сте сами себи приуштили, зарадили и обезбедили. Размислите о томе.

Шести корак – Нека вам буду у видокругу у вашој соби или канцеларији шарени стикери који вас подсећају на ваше жељене циљеве.

Победите своје слабости и усмерите енергију на конструктиван пут. Освајајте циљ по циљ и будити сигурни да нема препрека за остварење истинских жеља.

 

 

Leave a comment