Наступају: Канда коџа и Небојша, Артан Лили, Бјесови, Villagers of Ioannina City, Puta Volcano i The Petting Blues Band.
Ритам Европе! је манифестација којом обележавамо 9. мај, Дан победе над фашизмом.
Ову манифестацију четрнаесту годину заредом организује Студентски културни центар Нови Сад.

Ритам Европе!

Манифестација Ритам Европе! обухвата низ културних дешавања, од изложби, трибина, свирки и говорних програма и током година је постала једна од најпрепознатљивијих манифестација тог типа у региону.
Своју енергију на овогодишњем Дану победе представиће бендови који су се доказали како на домаћој сцени, тако и у региону:
Канда коџа и Небојша
Канда коџа и Небојша су београдска петорка, чија се музика обично описује, као фузија бројних жанрова које су ови музичари истраживали од преломне 1991. Године. Ослањајући се на таленат, интелигенцију и љубав као погонско гориво свог деловања, ККН је стекао статус предводника рока наших простора у временима у којима вредности које заступају и за које се својом уметношћу боре не значе ништа. Њихов опстанак на сцени, популарност која са сваким новим албумом све више расте, само потврђују њихову вредност и величину. Поред Оливера Нектаријевића (вокал), Владана Рајовића (бубањ), Ненада Пејовића (гитара), Јанка Мостарлића (гитара), ККН-ов члан је већ неколико година и Бошко Станојевић на месту басисте .
Линк

Артан Лили
Артан Лили је несумњиво најчешће помињани састав у региону у претходних пар година, када се причало о новим снагама на домаћој и регионалној музичкој сцени. Група постоји од 2013. године, али се током времена постава усталила у сада већ препознатљиву четворку: Бојан Слачала – бас и вокал, Романа Слачала – вокал и даире, Марко Ајковић – бубањ и Иван Скопулович – гитара. Добитници су 1. по реду награде Задужбине Милана Младеновића. Својим сингловима освајају прва места свих релевантних радијских и ТВ топ листа у земљи и региону.
Линк

Бјесови
Група је од самог почетка привукла пажњу необичном поставом са два певача, брижљиво осмишљеним наступима, препознатљивим и личним текстовима, као и музичком подлогом у оквирима Грунге музичког рок правца чији су природни део, и генерацијски и идејно, тих раних деведесетих били и српски Бјесови. Постава се углавном мењала према потребама и замислима двојца који је групу и основао: Зорана Маринковића и Горана Марића. Први велики успех групе је победа на Гитаријади у Чачку 1990. године, а затим је 1993. уследила победа на 27. зајечарској гитаријади, и у наредних пар година мноштво концерата, и велика медијска пажња усмерена на овај бенд. Данас, после скоро 20 година постојања, имају бројну публику састављену од људи између себе врло различитих, али које повезује највеће питање које себи било ко од нас може поставити – питање сврхе човечијег постојања.
www.bjesovi.rs
The Petting Blues Band
The Petting Blues Band је настао средином 2008. године у Новом Саду. Бенд су основали Милован Ђуђић “Jimi” и Дејан Зец, са жељом да свирају и промовишу жанр музике који и није толико популаран међу младима на овим просторима, у нади да ће успети да допринесу враћању блуза на домаћу сцену. Бенд се после неколико промена чланова, први пут јавно појављује почетком 2009. године свирајући блуз хитове и стандарде. Од тада креће са интезивнијим свиркама по клубовима, фестивалима, пубовима широм Србије. Средином 2010. године, The Petting Blues Band постаје трио састав, где на неколико свирки наступа као “Tribute to Jimi Hendrix” и “Tribute to CREAM”. Поред тога, на свој репертоар додатно убацују блуз и џез стандарде. Паралелно са тим, бенд креће са ауторским радом. Почетком 2012. године бенду се прикључује Аљоша Молнар “Yoko Zuna” и бенд интензивније креће са ауторским радом и промоцијом истих.
www.thepettingbluesband.com

Villagers of Ioannina City
Villagers of Ioannina City су један од најпознатијих стонер рок бендова у Грчкој чија популарност је одавно превазишла ондашње границе и раширила се широм света. Бенд у свом стилу вешто комбинује стонер рок и традиционалну грчку музику и тиме креира врло упечатљив звук који на живим изведбама доживљава праву кулминацију. Бенд је недавно објавио нови студијски албум “Age of Aquarius” који ће промовисати на предстојећој европској турнеји у склопу које и долазе на Ритам Европе.
 Линк
Puta Volcano
Млади грчки бенд Пута Волцано привукао је пажњу фанова широм света посебно након објављивања новог албума “Harmony Of Spheres” који је добио феноменалне критике како штампе тако и публике. Предвођени изузетно квалитетним и харизматичним вокалом Луне Стонер бенд зналачки и са правим шмеком комбинује grunge стонер звук у коме можете открити и многе друге стилове.

Линк

 

 

Leave a comment