У Новом Саду је, 29. јануара, отворен Научно – технолошки парк, намењен највећем факултету на Универзитету у Новом Саду – Факултету техничких наука.

На отварању Научно – технолошког парка, вредног 26 милиона евра, присутнима се обратила Председница Владе Србије, Ана Брнабић, која је истакла да ће, до краја мандата ове владе, постојати још четири оваква парка и читава мрежа ,,стартап” центара.

Ово је посебан дан и остварење једног сна који смо сви заједно сањали. Ставили смо пред себе трансформацију целог друштва и данас имамо и суштински бољу будућност за генерације које долазе. Данас имамо победничку Србију. Имамо инфраструктуру за другачију будућности и следећој Влади оставићемо све предуслове за то, додала је Бранабић.

Покрајински премијер, Игор Мировић, рекао је да новоизграђени парк има површину од 30.000 квадратних метара, у којем ће, на 10.000 квадрата, студенти, професори, доценти и асистенти са ФТН-а имати најсавременије услове за рад.

Реч је о паметној и зеленој згради која ће имати вишеструки значај, пре свега у домену повезивања науке и привреде, у области информационих технологија и стартап пројеката, истакао је Мировић.

Научно – технолошки парк има 30.000 квадратних метара и налази се поред студентског дома Вељко Влаховић.

Отварању Научно – технолошког парка су присуствовали Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, те чланови Покрајинске владе.

Овај парк представља заједнички пројекат влада Србије и Војводине, уз подршку Града Новог Сада.

 

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment