Веома често се питамо шта ћемо да доручкујемо, посебно када ујутру, радним данима, имамо обавезе. Колико је битан доручак и шта треба да нам буде на редовном менију?

 

Доручак се не сме прескакати. Он је веома битан за целодневно функционисање.  Зацртај себи да кафу нећеш попити пре него што нешто поједеш.

Шта јести за доручак?

Било би идеално да пре доручка детоксикујеш организам тако што ћеш попити кашику маслиновог уља са лимуном или детокс размућену белу глину, на празан стомак. После посла сата можеш доручковати. У међувремену, време нећеш губити – можеш се спремити за посао, пеглати, шминкати, кувати кафу итд.

Најчешће можеш јести, по нашој препоруци, јогурт са семенкама и воћем, овсену кашу помешану са грчким јогуртом и сл. Некада поједи неко воће на које наиђеш у кухињи или кикирики путер намазан на двопек. За промену, некада можеш појести црни хлеб са сувим месом. Нека пекара не буде на твом уобичајеном менију, а киоске брзе хране научи да заобилазиш. Само понекад можеш свратити, да те ,,мине жеља”.

 

После доручка можеш се почастити црном кафом без шећера. Уколико не стижеш обилно да доручкујеш и доручак успут је добродошао, јер то одређује ток целодневних оброка који следе. Навикни свој желудац на доручак, на редован и здрав оброк, исто као што ћеш га одвићи од касне вечере. Постепено, то неће постати начин исхране, већ начин живота. Бенефите здравог начина живота ћеш тек осетити, у виду енергије, лепшег изгледа, боље кондиције и расположења.

Вечеру пресели за доручак у свом распореду и већ је учињен први корак промене. Након тога, обрати пажњу шта једеш за доручак и шта ти прија. Направи малу селекцију – нека буде здраво, али нека ти буде и укусно! Буди истрајан. Мали компромис – пут ка правој и великој промени у будућности!

Пријатно и срећно!

 

Сузана Марјановић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment