Нови мурал, плесни перформанс, визуелна уметност, концерт, светски, домаћи и локални уметници – Нови Сад преплитањем различитих врста уметности последњег викенда у овој години прави увод у предстојећи Дочек 2020. као и 7528. године.

Покретница

„Два догађаја који ће бити одржани за викенд представљају увод у нашу арт кампању, односно нешто ка чему ми покушавамо да идемо, а то је да у крајњем исходишту Дочек не буде само музички већ и уметнички лине уп“ најавила је уметничка директорка Дочека, Милица Стојшић.
У духу те идеје, Нови Сад ће добити нови мурал, на ком ће радити уметница ТКВ. Више од једне деценије уметница „оставља“ своје радове на улицама Београда, а поред импресивног стажа, дугог за све оне који стварају уметност на улици, љубитељи street art-a и медији је изнова откривају и представљају као носиоца нових, свежих идеја на наше улице. Једна таква пронаћи ће се на зиду у Поштанској улици, у самом центру Новог Сада, где ће у недељу, 29. децембра, поводом завршетка мурала, бити организован pop-up концерт са почетком у 20.21 час. Наступиће новосадски састав Гифт који доноси звуке британског рока из ’80. и ’90. година и хитове светских извођача међу којима су David Bowie, Depeche Mode, Morrissey, The Cure, Placebo, Suede, Pulp…
Субота увече, 28. децембар, резервисана је за плесни перформанс ТЕСТ 1-5 са почетком у 20:21 часова, у самом центру Новог Сада, у дворишту Хотела Војводине. Перформанс ће реализовати екипа окупљена око Едукативно истраживачког плесног пројекта Покретница., а бави се темама тражења, откривања и сакривања у односу на телесни доживљај, звук и просторне оквире у којима се тело налази.
Део оба догађаја биће и покретна културна станица Караван, која ове недеље креће у своју авантуру представљања Дочека по читавом граду, а у оквиру које ће се продавати улазнице за Дочек 7528.
У суботу, 28. децембра Караван ће бити код Хотела Војводине од 19 до 22 сата, а у недељу, 29. децембра у Поштанској улици од 18 до 21 час.
Кроз Дочек 2020. и 7528. године Нови Сад поново повезује две Нове године, два рачунања времена, два календара, два писма, два концепта, подиже капацитете креативне индустрије и слави јединство различитости будуће Европске престонице културе. Спајање визуелне уметности и музике, као универзалних језика које сви разумемо, издваја Дочек, а самим тим и Нови Сад као град који ће Новосађанима и гостима града пружити јединствен аудио-визуелни доживљај. Посебан визуелни идентитет и дизајн пружиће ново искуство уживања на концертима домаћих, регионалних и светских звезда, најразличитијих жанрова.
Подсећамо, сви догађаји у оквиру Дочека 2020. биће бесплатни, у центру града, на отвореном и трајаће током читавог дана, док ће Дочек 7528. бити у затвореним просторима, широм града, у вечерњим сатима. Улазнице по промотивним ценама су у продаји до 23. децембра.
Све информације о извођачима, сатници, локацијама, продаји улазница, као и сервисне информације важне за сам дан оба Дочека биће на сајту Дочека на Facebook страници и на Инстаграм страници.

 

Leave a comment