Колико пута смо се борили са сопственом или туђом сујетом и осетили њен горак укусак? Да ли смо икада били победници када је наша сујета била савезник? Ако бисмо анализирали ова искуства самокритично, схватили бисмо да је битно да овладамо вештином самоуправљања сујетом.

Да ли више желите да будете у праву или у миру? Да ли то за шта се борите или браните у конкретном случају, реално постоји и да ли је реално угрожено? Шта ако нападнете или повредити некога док сте у заблуди да сте ви у опасности? На крају се увек запитајте – па да ли сте баш ви најбољи, морате ли бити и је л то уопште битно?

Некада дискусија може бити конструктивна и неопходна, али веома често може прећи у расправу и бити деструктивна, бескорисна, емотивно и субјективно обојена, што је потребно пажљиво осетити и проценити.

Шта  сујета говори ако је „прорадила“? Застанимо на минут и запитајмо се како се осећамо. Да ли се осећамо угрожено, нападнуто, понижено, игнорисано?  Која је емоција у позадини која нас алармира на узбуну?

Наша улога

Када установимо емоцију на коју реагујемо сујетно, треба да порадимо на сопственој „слабој тачки.“ Шта је неко урадио или рекао што нас боли? Зашто хоћемо да узвратимо тродуплом мером? Да ли је неко мислио баш тако како смо ми доживели ситуацију? Да ли је ситуација вредна узменирења?

Увек се моћ огледа у стрпљењу, мудрости, достојанственом ћутању, мирном тону у критичним ситуацијама. Није повишен тон и узаврела емоција у комуникацији знак храбрости и снаге, већ слабости и страха.

Увек се сетите да је сујета нешто што не постоји реално, већ је повезано са нашом представом одређених ситуација. Уколико  будете допуштали да узме маха, она вам неће донети ни осећај победе, ни утисак ауторитета, већ горак укус  након комуникације који може донети утиске и последице који вам се неће допасти. Направите малу промену у реакцији, победите себе први пут, поздравите тај поступак и ето првог корака у вежби елиминисања сујете. Следећи пут корак по корак даље

 

Сузана Марјановић

Фотографије: unsplash.com

 

 

 

Leave a comment