Уколико желите да обележите своје закључење брака или почетак заједничког живота весељем, дилема је да ли да то буде породичан ручак, ручак у ресторану за најближу фамилију и пријатеље или ипак класична свадба.

Са једне стране, постоје родитељи са обе стране, дакле 2 пара, па сви имају одређене жеље или чак обавезе. Са друге стране, и ви младенци имате своје жеље, али и потребу да се ускладите са жељама осталих чланова породице.

Питање је и коју врсту музике желите, да ли планирате и чин венчања у цркви и пред матичарем, да ли млада замишља себе у венчаници или хаљини? Да ли волите старе обичаје који прате свадбена весеља или вам не пада напамет да бацате јабуку преко крова итд? Шта ваш изабраник/ца мисле о томе? Да ли ће младожења да гађа јабуку из пушке или није ни чуо за тај обичај? Да ли маштате да вам засвирају трубачи на свадби ли желите хор? Могу ли се наручивати песме? Шта желите за јеловник – класично послужење, све по реду, од супе, преко сарме до торте и печења, или неки специјални јеловник? Да ли планирате свадбу у свом дворишту или у ресторану, да ли ће бити тзв. заједничка свадба?

Предност великог славља је што таква организација траје дуго, али може донети велику радост најближим људима који учествују у томе, друго пристиће вам велики број разноврсних поклона и треће о великом догађају остаје многима за памћење и лепе успомене… Мана је што таква организација захтева време, посвећеност, новац и људе који ће се укључити и истински бринути да све буде како треба.

Предност малог славља је што ће ту бити присутни ваши најближи пријатељи и родбина, они који представљају ваш круг блиских и искрених особа, друго што ћете моћи опуштеније да организујете и прославите и током самог дана славља. Мана је што мало славље може личити на прославу вашег рођендана и што нема посебне припреме која доноси еуфорију читавог тима који спрема свадбу. Такође можете рачунати на мањи број поклона, што наравно није приоритет, али може бити значајно уколико сте ви посетили велики број свадби.

Свакако приликом планирања обратите пажњу да вам је потребан тим људи који ће да се бави организацијом свадбе веома детаљно, пажљиво, кооперативно, плански, имајући у виду потребе и жеље младенаца и способност да импровизују  тамо где  је то неопходно. Једном речју, потребан вам је тим људи на који можете да се ослоните и да не бринете да ће све урадити како треба и у вашем најбољем интересу.

И на крају, најбитније питање – да ли желите истински велику свадбу уз организацију детаља којој ћете се радовати или желите да овај чин интимно прославите у најужем кругу најбољих пријатеља и  најдраже фамилије.

 

Сузана Марјановић

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment