У детињству сваког детета постоји омиљена особа поред најближе породице. Особа која се са дететом само игра и испуњава жеље, а никако не држи придике и ne примењује васпитне мере. Обично је то трка између баке и тетке.

Тетке су неуморне у испуњавају жеља и изазивању дечјег осмеха и радости. Оне имају на располагaњу време само за уживање са братићима и сестрићима. Ослобођене су у суштини обавеза према детету и могу највише да му се посвете. Сваки нови долазак доноси ишчекивање новог поклончића, нове ситнице, или предлога за нову игру.

Играње жмурке се подразумева, играње фудбала или са луткама, гледање цртаћа, играње видео-игрица, цртање и бојење, пластелин су по обичају редовна дечја забава. Сем редовних, деца увек осмисле и друге необичне игрице стављајући пред тетке нови изазов. Границе се увек померају, а тетке се увек труде да испуне очекивања.

Пре него што добију своју децу, улога тетке је посебна у припреми за родитељство. Сем тога, осећај је приближан мајчинству, с тим да је растерећен бриге и радост још више може да доминира у свакодневници.

По угледу на своју тетку коју обожавам и ја обожавам своје братиће. Обогаћен ми је живот и обојен посебним смислом и новом љубављу.

Тетка грли као мајка, разуме као мајка, и брине поред мајке. Предиван осећај је бити тетка. Важна улога у животу сваке жене која је обогати за посебно надахнуће, инспирацију и радост.

 

Сузана Марјановић

Фотографије: unsplash.com

 

Leave a comment