Са шест великих концерата у шест кинеских градова оркестар Српског народног позоришта уз диргента, госта из Италије, Андреу Солинаса и солисткињу, сопран Евгенију Јеремић, великом турнејом, прославиће новогодишње празнике и изузетно успешан почетак 159. сезоне. “Оркестар опера и уопште опера први пут после дугог времена иде на тако дугу и значајну турнеју. Последња таква била је у Ираку у 1986. године. Српско народно позориште, отвара се према огромном кинеском тршисту. Ово је прва оперска кућа из наше земље која се отвара ка Источном тржишту које интезивно тражи наше уметнике,” каже директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Велика турнеја предстоји!

На концертном програм су неке од најпознатијих Вердијевих арија, преко Штрауса све до Чајковског и Калмана.
“Изузетно сам почаствован што сам део ове турнеје. Заједно са невероватним оркестром Српског народног позоришта покушаћемо на најлепши начин да пренесемо све лепоте музике и културе ових поднебља кроз Вердијев репертоар и Бечки валцер. У том смислу ова улога ми долази као ствар престижа и уз велику одговорност да са публиком у Кини поделимо пасију ка музици,” објашњава диригент, маестро Андреа Солинас.
Оркестар Српског народног позоришта посетиће шест градова кинеске провинције Шандонг. Реч је о провинцији са једном планином, једном реком и једним свецем: Конфучијем, јер је то место рођења овог великог филозофа. Поред тога, министарство културе и информисања има остварену сарадњу са том провинцијом.
“Предстојећа новогодишња турнеја оркестра опера Српског народног позоришта говори само о чињеници колико потенцијал има наш ансамбл, а то су препознали наши пријатељи из Кине. Изузетно смо поносни и радујемо се турнеји поготово јер оркестар опера Српског народног позоришта на тај начин отвара своја врата не само Европе, већ и читавом свету. У односу на квалитет који поседује и сјајне уметнике који чине ансамбл, Српско народно позориште ће се тек у годинама пред нама мапирати на планетарном пољу и у великом простору који нам се нуди, а за то има има и пуну подршку покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама,” објашњава ресорна покрајинска секретарка, Драгана Милошевић.
Након велике турнеје, планирана је и сарадња са организацијом Dži pak из Бостона, то је асоцијација која помаже промовисању младих талената. Планирано је да се уради копродукција, Моцартовог “Дон Ђованија” као премијерна представа, не као обнова већ постојеће. У марту ће бити актуелна још једна копродукција, са губернаторским оркестром Иркутске области из Русије и њиховим хором. План је да се 24.марта одржи концерт, Вердијев “Реквијем”. То би требала да буде полазна тачка за дуготрајнију сарадњу са филхармонијом и хором Иркутске области. Оно што је један од најважнијих пројеката за Оперу у следећем периоду је “Cross opera” која сада улази у завршну фазу, премијере су 08.маја у Модени, 15.маја у Линцу и 21.маја у Новом Саду.

Leave a comment